SUDOKU natjecanje u OŠ kralja Tomislava Našice

27. listopada 2023. u OŠ kralja Tomislava Našice održano je SUDOKU natjecanje u dvije kategorije: kategorija Bistrići za učenike od 1. do 4. razreda te kategorija Kadeti za učenike od 5. do 8. razreda.

Nositelj i organizator natjecanja je Hrvatska MENSA, Enigmatski klub ”Božidar Vranicki” uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje te uz financijsku potporu sponzora i donatora. Projekt sudoku natjecanja planiran je s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih.

U ponedjeljak, 7. studenog 2023. na poveznici https://sites.google.com/view/2023sudoku/home bit će objavljeni službeni rezultati. Na istom mjestu u srijedu 9. studenog 2023. bit će objavljena lista poziva na regionalno natjecanje, navode iz škole.

Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s time da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta

2005. sudoku se proširio diljem svijeta nevjerojatnom brzinom i postao međunarodni hit kao kombinatorna igra razmještaja brojeva na bazi logike. Sudoku je igra za sve uzraste, od 6 do 106 godina.

Prednosti igre sudoku su izuzetno jednostavna pravila i to sto vam ne treba suigrač, a možete je igrati bilo gdje i bilo kada. Budući da sudoku danas izlazi u gotovo svim dnevnim i tjednim tiskovinama potrebna vam je samo olovka. Također, brojne besplatne sudoku desktop i internet aplikacije omogućuju igranje na mobitelima, tabletima i računalima te preko interneta u svako vrijeme. https://sudokutable.com/

Klasični sudoku se sastoji od jednog velikog kvadratnog polja, podijeljenog na 81 manjih kvadratića. Nadalje, unutar velikog kvadrata, označeno je 9 odjeljaka velikih 3×3 polja. Postoje različite težine te igre. Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s time da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta. Problem je u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom retku, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3×3 polja. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni. Sudoku može imati više rješenja, ako je na početku otkriveno malo brojeva. Rješavanje postaje lakše ukoliko se otkrije više brojeva.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice

Pročitajte još