Subvencijska prijevara velike materijalne vrijednosti

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije ove Policijske uprave, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 55-godišnjak, 45-godišnjak, 41-godišnjak i 43-godišnjakinja s područja naše i Vukovarsko – srijemske županije počinili kaznena djela Subvencijska prijevara, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tijekom 2015. i 2016. godine 41-godišnjak je, kao odgovorna osoba jedne od uključenih tvrtki, ispostavio tri neistinita računa za neobavljene radove krčenja i obrade zemljišta 45-godišnjaku, koji je vlasnik poljoprivrednog obrta, u iznosu većem od 290.000 eura, temeljem čega je 45-godišnjak podnio zahtjev za potporu te mu je agencija isplatila 70% fakturiranog iznosa, odnosno oko 200.000 eura nepripadajuće potpore.

U cilju prikrivanja nezakonitog raspolaganja dobivene potpore počinitelji su počinili više kaznenih djela čime su oštetili više pravnih osoba za više tisuća eura, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist. Tijekom obavljene kontrole u veljači 2022. godine u cilju prikrivanja nezakonito dobivene potpore 43-godišnjakinja kao upraviteljica braniteljske zadruge dostavila je agenciji krivotvorenu narudžbenicu i račun tvrtke. Ukupna nastala materijalna šteta cijeni se više od 490.000 eura.

Policija pronašla maloljetnika koji se ”provozao” tuđim autom

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetnik počinio kazneno djelo „Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari“. Maloljetnik je 16. svibnja u Osijeku iz garaže ukrao otključani osobni automobil s ključem u kontakt bravici u kojeg je stavio i ukradeni akumulator koji je prethodno skinuo s kamiona. Policijski službenici su na Zelenom polju u Osijeku ubrzo pronašli automobil s oštećenjima, koja su ukazivala da je s njim izazvana i prometna nesreća. Na mjesto događaja izašli su policijski službenici Postaje prometne policije Osijek koji su obavili očevid. Protiv osumnjičenog slijedi prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Osijeku.

Prilikom čišćenja pronašla metke i okvire za automatsku pušku

Sedamdesetogodišnjakinja je jučer oko 10 sati u Osijeku, prilikom čišćenja obiteljske kuće, pronašla 202 metka i četiri okvira za automatsku pušku. Na mjesto događaja izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je na siguran način izuzeo metke i okvire za automatsku pušku.

Događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko  baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće. U jedno je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede dok je u preostale tri prometne nesreće nastala samo materijalna šteta. Po dvije prometne nesreće dogodile su se na području PPRP Osijek i Belišća.

U nadzoru prometa zatečen jedan alkoholizirani vozač

Na području PU osječko – baranjske jučer je evidentiran jedan vozač bicikla koji je bio pod utjecajem alkohola i to u 14,30 sati u Jagodnjaku, kada je u nadzoru prometa zatečen 65-godišnjak iz Jagodnjaka. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je prisutnost od 1,44 promila alkohola u krvi.

Pročitajte još