Studenti socijalnog rada na Kongresu u Osijeku traže odgovore na izazove budućeg zanimanja

„Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga“ naziv je središnje teme 3. Kongresa studenata socijalnog rada koji je jučer (16. svibnja 2024. godine) počeo na Pravnom fakultetu u Osijeku. Organizaciju Kongresa vode Studentski zbor i studenti sveučilišnog prijediplomskog i diplomskog studija socijalni rad u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te Udrugom socijalnih radnika Osječko – baranjske županije.

Nazočne studente i predavače na svečanom otvorenju Kongresa pozdravili su obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, dekan Pravnog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Tunjica Petrašević i pomoćnik pročelnika za zdravstvo i osobe sa invaliditetom Grada Osijeka Romano Kristić.

Za Studij socijalnog rada postoji iznimno veliki interes

„Kongres traje dva dana, a čut ćemo 16 predavača koji će podijeliti svoja znanja i iskustva iz teorijskog dijela i prakse. Nadamo se da ćemo svi zapravo naučiti nešto novo i pronaći se u onome što želimo raditi u budućnosti. Studenti su zapravo jako zainteresirani za događanja koja nisu čista nastava i polaganje ispita jer je to i način da se svi međusobno bolje upoznaju, ali i nauče nešto novo i što do sada nisu imali priliku čuti.” – rekla je studentica Arnela Beneš, predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa te dodala da je motiv studiranja socijalnog rada prvenstveno želja studenata za pomaganjem drugima, ispravljanje određene socijalne nepravde i nejednakosti u društvu, kao i da se osvijesti javnost o važnosti pomaganja drugima, osobito najugroženijima i marginaliziranim osobama.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić istaknuo je kako su kroz sustav socijalne skrbi svim građanima zajamčena prava, međutim na terenu je nešto drugačija situacija te je potrebno i uz aktivnosti studenata i budućih socijalnih radnika razvijati nove usluge.

„Građani imaju zajamčena prava, no treba još osnažiti usluge na terenu i sam sustav kako bi svi ljudi imali dostupna zajamčena prava i usluge u svim područjima Hrvatske. Kao što vidimo, Kongres su organizirali studenti socijalnog rada, što je svakako za pohvalu jer oni najbolje znaju koje ih teme najviše zanimaju i o čemu bi voljeli raspraviti. Kongres će tomu i poslužiti, sudionici će dobiti i pronaći nove odgovore za sve izazove koji ih čekaju kada završe studij socijalnog rada, a znamo da je današnje društvo puno izazova. Na svima nama je da im omogućimo posao i što bolje radne uvjete kako bi u ovom pomagačkom zanimanju mogli pomoći što većem broju ljudi.” – poručio je župan Mato Lukić.

Dekan prof. dr. sc. Tunjica Petrašević kazao je kako na Pravnom fakultetu Osijek na Studiju socijalnog rada trenutno studira oko 400 studenata. Prijediplomski studij je pokrenut 2017. godine, a 2020. godine na inicijativu samih studenata pokrenut je i diplomski studij. „Na taj način smo zapravo te mlade ljude zadržali u Osijeku i ne moraju odlaziti u Zagreb ili izvan zemlje, prije svega u Mostar ili Orašje. Vjerujemo da će većina naći zaposlenje u gradu Osijeku ili u Osječko – baranjskoj županiji, da će ovdje ostati živjeti i zasnovati obitelji. Inače upisujemo 60 studenata u prvu godinu studija, 40 redovitih, 20 izvanredni, ali i za ovu akademsku godinu odlučili smo kvotu za izvanredne studente staviti u mirovanje i upisati samo redovite studente s povećanom kvotom od 60 studenata. Zanimljivo je da za Studij socijalnog rada postoji iznimno veliki interes, po 45 studenata na jedno mjesto, a 60 do 70 % prijavljenih su gimnazijalci. Tako dobijemo zaista vrlo dobre i kvalitetne studente koji su aktivni na nastavi te vjerujem da će isto tako biti dobri i kvalitetni socijalni radnici.” – rekao je dekan.

Pročitajte još