Studenti i pogled na budućnost hrvatske poljoprivrede

Sljedećeg utorka i srijede na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu očekuje se više od 220 sudionika studenata iz Splita, Zadra, Požege, Slavonskog Broda, Križevaca, Karlovca i Zagreba koji će se okupiti na sedmoj po redu Agro Start Up konferenciji. Na panelu pod nazivom: „Pogled na poljoprivredu i mogućnosti“ studenti će iznijeti svoju viziju hrvatske poljoprivrede.

Moderator ovog panela je Nikola Linić student Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, a sudionici su: Matea Vojinović, studentica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, Leonardo Kirić, student Veleučilišta u Križevcima, Dora Bilić, studentica Sveučilišta u Splitu, Martina Denon, studentica Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Anđelo Zdrilić, diplomant zajedničkog studija Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta i Sveučilišta u Zadru te Luka Đuričić, student Veleučilišta u Karlovcu. Očekuje se da će konferenciju kao i prethodnih tako i ove godine otvoriti ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković koja će tradicionalno odgovarati i na pitanja studenata.

Ovogodišnja konferencija podijeljena je u četiri tematske cjeline

„Svjedoci smo smanjenja broja mladih koji se žele baviti poljoprivredom. Jednako tako zbog novih tehnologija neprestano se nadograđuju mogućnosti upravljanja poljoprivrednim procesima što omogućava veće prinose i pruža bolju učinkovitost. Velike su mogućnosti i na području financiranja zahvaljujući ne samo nacionalnim i europskim izvorima financiranja već i financijskim instrumentima koje osigurava Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) namijenjenim mladim poljoprivrednicima i početnicima gospodarske djelatnosti.

Važno je znati kada krećeš kao početnik i kada predstavljaš budućnost hrvatske poljoprivrede da kao student čuješ koje te mogućnosti očekuju i kako se inspirirati. Vjerujem u poljoprivredu i vjerujem u mlade, ali njima je potrebna dodatna motivacija kroz usmjerenja i informacije. Nemaju svi poljoprivredna imanja, ali bez obzira na to potencijali za bavljenjem poljoprivredom su svake godine sve veći i treba ih iskoristiti budući da ima na raspolaganju dovoljan broj zemljišta na kojima se može započeti.“ – izjavio je Danijel Koletić predsjednik organizacijskog odbora Agro Start Up konferencije kojoj je i ove godine suorganizator Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.

Ovogodišnja konferencija podijeljena je u četiri tematske cjeline, prva je „Mladi, poljoprivreda i mogućnosti“, druga „Primjeri dobre prakse“, treća „Strateški koraci hrvatske poljoprivrede“ te posljednja „Primjeri dobre prakse“.

Pročitajte još