Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice objavila natječaj za logotip škole

Što je logotip i zašto je važan?

Logotip je grafički znak, odnosno, simbol koji doprinosi stvaranju vizualnog identiteta nekog proizvoda, ustanove pa tako i tvoje škole. Logotip izrađujemo za web stranicu, stranice na društvenim mrežama, ali koristi se za poslovne dokumente i sl.

Klasična podjela logotipa: tipografski, simbol i kombinacija.

Tipografski: Logo sastavljen od slova, sadrži naziv proizvoda ili ustanove i/ili ima neku osnovnu poruku (moto). Primjer za takav logotip je Google – upečatljiv font, zanimljivo vizualno rješenje i upečatljive boje. Svi dobro znamo kako izgleda Google.

Simbol: Znakovni logotip koji predstavlja određeni proizvod/instituciju. Najpoznatiji takav logo je Apple, nakon kojeg ilustracija jabuke više nikada neće biti ista.

Kombinacija: Kombinacijom tipografije i simbola nastaje kombinirani logotip. Primjera za ovakav logotip je mnogo: Nike, Adidas, Huawei…

Međutim, vaša kreativnost briše sve granice pa je podjela potpuno nepotrebna!

Na što ipak trebate pripaziti pri izradi logotipa!
  1. Font – pazite da bude čitljiv
  2. Jednostavnost – složeni logotip je težak za pamćenje, često nepregledan i krajnje nepraktičan
  3. Kontekst – po čemu je naša škola posebna, prepoznatljiva, izgled povezati s djelatnošću škole, imenom škole itd.
  4. Boje – istraživanja pokazuju da ako svoj logotip izradiš u boji, vjerojatnost da ga upamte je 80 % veća u odnosu na crno-bijele logotipe. Savjet: istražite psihologiju boja u marketingu!
  5. Format – za izradu logotipa za web stranicu najbolje koristi vektorske formate PDF, EPS, SVG, a mogu biti i JPEG, PNG, GIF, TIFF, PSD (koriste se uglavnom za fotografije).

Logotip ne smije biti mutan, nejasan, linije i slova moraju biti jasne (oštre).

Neki od besplatnih programa za izradu logotip: Figma, Canva, Logo Type Maker, Logo maker, Shopify, UCraft, Graphic Springs

Rok za predaju budućeg logotipa SŠ Isidora Kršnjavoga je 13. 12. 2023. godine. Radove možete poslati na [email protected]. Osim učenika, na natječaju mogu sudjelovati i djelatnici škole! Broj radova po učeniku/djelatniku je neograničen. Povjerenstvo za izbor najboljeg logotipa u sastavu: ravnatelj, 1 profesor, 1 učenik.

Stvaraoca najboljeg logotipa očekuje nagrada!

Izvor: SŠIK Našice

Pročitajte još