Škola u prirodi u Slovačkoj

Učenici iz OŠ kralja Tomislava Našice, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, OŠ Banova Jaruga, OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ Julija Benešića Ilok s učiteljicama voditeljicama Jelenom Dejanović, Boženom Dasović i Anom Marošević apsolvirali su od 21. do 30. lipnja 2024. Školu u prirodi u slovačkom mjestu Mýto pod Ďumbierom u Niskim Tatrama.

Tijekom desetodnevnog boravka djeca su usavršavali svoja znanja o slovačkom jeziku i kulturi s naglaskom na zaštitu prirodnih resursa, očuvanju okoliša i biljne raznolikosti. U sklopu kreativnih radionica učenici su izrađivali eko torbe, žičane ukrasne predmete, magnete i sl. Sa svojim vršnjacima iz Poljske, koji su u to vrijeme zajedno s njima boravili u hotelu Mýto, bili su podijeljeni u timove, koji su uzajamno surađivali i međusobno se natjecali u sportskim igrama, rješavanju zadanih zadataka kao osmišljavanje svojih zastava i svojih prepoznatljivih bedževa.

Program Škole u prirodi je završio nastupom hrvatskih i poljskih učenika

Slobodno vrijeme su koristili za učenje europskih i slovačkih plesova, promatranje žive tatranske prirode, a također i za rekreiranje u svom odabranom sportu – nogometu, odbojci, badmintonu, košarci… Neizostavno je bilo i planinarenje na vrh gore Javorie iznad rijeke Hron, na Pusti grad Zvolen, gdje se nalaze ostaci ranog srednjovjekovnog dvorca iz 12. st. na 569 nadmorske visine. Najatraktivniji izlet je bio posjet Demänovskoj špilji slobode koja je na 870 m nadmorske visine u Niskim Tatrama s mnoštvom velikih i prekrasnih stalktita, stalagmita i stalagnata.

Program Škole u prirodi je završio nastupom hrvatskih i poljskih učenika prezentirajući svoja pjevačka, recitatorska, plesna i dramska umijeća iz svoje države, te podjelom diploma i prigodnih poklona. Projekt Školu u prirodi organizirali su Ministarstvo školstva, istraživanja, razvoja i mladeži Republike Slovačke i Metodički centar za Slovake u inozemstvu Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici na čelu s voditeljima Jánom Chrťanom, Zuzanom Drugovom i Nikoletom Kušnirovom. Na osnovu bilateralne suradnje između Hrvatske i Slovačke troškove puta snosilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja mladih u Republici Hrvatskoj uz koordinaciju Slovačkog centra za kulturu u Našicama. Ovom prigodom se sudionici zahvaljuju svima koji su doprinijeli realizaciji ovoga projekta.A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: Ana Marošević, OŠ kralja Tomislava Našice

Pročitajte još