Sjednica Skupštine OBŽ: Kako odgovoriti na povećanje cijena energenata?

Na dnevnom redu danas (29. lipnja 2022. godine) održane 12. sjednice Skupštine Osječko – baranjske županije bilo je 18 točaka dnevnog reda.

Vijećnici su razmatrali i potom usvojili Zaključak o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko – baranjske županije, Program sufinanciranja državne izmjere i katastra nekretnina za razdoblje 2022.-2024. godine, Zaključak o davanju suglasnosti Osnovnoj školi “Silvije Strahimir Kranjčević” Levanjska Varoš za stjecanje i raspolaganje financijskim sredstvima u okviru projekta “E, baš hoću biti poduzetnik!”, informacije o poljoprivrednoj proizvodnji, stanju i razvojnim mogućnostima turizma, zatim prijavu Osječko – baranjske županije na javni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnja i opremanje logističko – distributivnih centara za voće i povrće te prijavu projektnog prijedloga “Zaželi pomoć u kući” – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada, faza III.

Usvojili su i izvješća o stanju socijalne skrbi i poslovanju ustanova socijalne skrbi, o radu i poslovanju Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko – baranjske županije, izvršenju Programa rada Turističke zajednice Osječko – baranjske županije, radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku i Đakovu te o radu Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije d.o.o. Donji Miholjac za 2021. godinu. Većinom glasova usvojen je prijedlog Kazališnog vijeća te donošenje Rješenja o imenovanju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, kojim se Vladimir Ham imenuje za intendanta s 2. travnja 2023. godine.

Završetak radova na Regionalnom distribucijskom centru očekuje se u rujnu

“Na današnjoj sjednici razgovarali smo o više važnih točaka, a jedna od njih tiče se subvencioniranja karte za prijevoz studenata vlakom kojeg je do sada Osječko – baranjska županija sufinancirala u iznosu 50% vrijednosti karte, dok je ostatak pokrivao HŽ. Naime, od nove akademske godine, iznos troška kojeg je pokrivala Županija dijelit će po pola s jedinicama lokalne samouprave, odnosno cjelokupan iznos karte sufinancirat će HŽ s 50%, OBŽ s 25% te općine i gradovi s 25%.

Druga izuzetno važna tema vezana je za Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, odnosno informaciju o prijavi na javni poziv resornog ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava. Kao je što već poznato, RDC je gotovo dovršen, završetak radova očekuje se u rujnu, a prijavom na natječaj očekujemo povratak sredstava u iznosu oko 70%. Također, prijavili smo i projekt „Zaželi pomoć u kući – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada”, kojim nastojimo pomoći teže zapošljivim ili dugotrajno nezaposlenim ženama, a jedina smo županija u Hrvatskoj koja, osim gradova i općina, prijavljuje taj projekt.” – kazao je župan Ivan Anušić.

Okretanje alternativnim izvorima energije je dobar put

Pod točkom pitanja i prijedlozi osam vijećnika – Mislav Kovačić, Krešimir Čabaj, Marko Bogatić, Zlatko Adjulović, Boris Piližota, Zlatko Ahić, Ivica Mandić i Vesna Vučemilović – postavili su pitanja, odnosno predložili inicijative županu. Tako je na pitanja vijećnika Borisa Piližote i Vesna Vučemilović o mogućim reagiranjima na povećanje cijena energenata župan odgovorio:

“Energetika postaje glavni problem ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi pa i svijetu. U tom smislu, izuzetno pogođeni bit će poduzetnici, obrtnici, udruge i sportski klubovi, a povećanje cijena struje i plina, koje se najavljuju ove jeseni, sigurno može dovesti do zatvaranja dijela poslovnih subjekata i povećanja broja nezaposlenih, što nikako ne želimo da se dogodi. Zato moramo naći model kako im pomoći, a jedno od rješenja mogu biti solarni paneli koji se relativno brzo postavljaju i puštaju u upotrebu. Okretanje alternativnim izvorima energije je dobar put na kojem svoju pomoć trebaju pružiti i država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ne smijemo dopustiti da se sve ovo dobro što je učinjeno na području gospodarstva i poduzetništva vrati nekoliko koraka unazad zbog enormnih poskupljenja.” – naglasio je župan.

Na početku sjednice podnesena je i informacija da je vijećnica Renata Forjan 8. lipnja 2022. godine dostavila pisani zahtjev za stavljanje svog mandata u mirovanje, pa je Ivica Klisurić od danas novi vijećnik Skupštine OBŽ.

Pročitajte još