Rok za dopunu zahtjeva za subvencionirane stambene kredite produžen do 31. kolovoza

Svi oni građani koji su se prijavili za subvencionirane stambene kredite na posljednjem natječaju APN-a, a nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, to sada mogu učiniti najkasnije do 31. kolovoza 2021. godine kada je krajnji rok za dopunu zahtjeva.

Dopune dokumentacije potrebne za realizaciju subvencioniranih stambenih kredita u 2021. godini, odnosno potpuni zahtjevi bit će obrađeni na posebnoj sjednici Povjerenstva. Također, kreditne institucije su službeno obavještene o zaključnom roku dostave tražene dokumentacije.

Svi zahtjevi koji se dopunjuju, a čija dokumentacija ne pristigne do dana 31. kolovoza 2021. bit će odbijeni, odnosno donijet će se odluke o neodobravanju.

Prijave na posljednji, šesti po redu, natječaj za subvencionirane stambene kredite bile su moguće u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine.

Prosječan iznos subvencionirananog kredita iznosi 75.000,00 eura

Zaprimljeno je 4.739 zahtjeva od kojih je dosad odobreno 4.619, za 67 zahtjeva je zatražena dopuna, 12 zahtjeva je odbijeno dok je 41 podnositelja odustalo od zahtjeva.

Prosječan iznos subvencionirananog kredita iznosi 75.000,00 eura, prosječan rok otplate korisnika iznosi 22 godine, dok je prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine.

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,17 %, dok je nominalna kamatna stopa 2,07 % godišnje.

Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta iznosi oko 378 eura odnosno 2.830 kuna od čega je mjesečna subvencija oko 125 eura odnosno 940 kuna.

Subvencioniranje stambenih kredita program je  stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi se raspisuju jednom godišnje.

Na poziv APN-a mogu se prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Ova mjera ujedno je i demografska mjera

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Ova mjera ujedno je i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produžuje za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.

Od početka provođenja, točnije od 2017. godine, dosad je odobreno preko 22.000 subvencija za koje je iz državnog proračuna isplaćeno više od 456,7 milijuna kuna.

Novi poziv APN-a očekuje se u proljeće 2022. godine.

Izvor: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Pročitajte još