ROADPOL – Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u prometu

Danas, 19. lipnja 2021. godine od 7 sati pa do nedjelje, 20. lipnja 2021. godine do 7 sati, na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu na cestama (Alcohol & Drugs Marathon), usmjeren prvenstveno na sudionike pod utjecajem alkohola i droga.

U provođenju aktivnosti koristit će se svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. U akciji sudjeluju i sami građani, koji su dostavljali prijedloge lokacija za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.

Ovo je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a

24-satni nadzor alkohola i droga u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Alkohol i droge“. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama dva puta godišnje, u lipnju i prosincu, tijekom ljetnog i božićnog razdoblja, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije u borbi protiv vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu.

Udjel prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači u Republici Hrvatskoj u 2020. godini iznosi 16,7%, dok je udjel u stradavanju (poginuli, teško i lakše ozlijeđene osobe) u tim nesrećama 21,5%.

Stoga su ovakve akcije nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola i droga, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

I ovim putem policija apelira na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji.

UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700,00 sve do 20.000,00 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
  2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

Pročitajte još