Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske za darovite učenike i popularizaciju znanosti

U Osnovnoj školi „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom održano je danas (14. ožujka 2023. godine) Završno događanje projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Svečanosti su nazočili i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko – baranjske županije Miranda Glavaš-Kul, direktor Poduzetničkog inkubatora Bios iz Osijeka Tihomir Pejin te brojni ravnatelji, učitelji i profesori iz škola s područja Osječko – baranjske županije.

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske je projekt uspostave centra sa sjedištem u OŠ „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom s ispostavama u OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje. Nositelj projekta je Osječko – baranjska županija i riječ je o jednom od 4 regionalna znanstvena centra u Hrvatskoj u kojemu sudjeluje 10 partnera. Trajanje provedbe projekta je od 15.07. 2022. do 14.04.2024. i ukupne je vrijednosti 2.791.417,79 eura. Financiran je s 85% sredstava iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te s 15% iz Državnog proračuna RH iz programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Svake školske godine OBŽ će u svim četvrtim razredima osnovnih škola provoditi identifikaciju darovitosti učenika

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovom projektu te onima koji su ga pomogli bespovratnim novcem. „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske izuzetno je važna institucija za Istok Hrvatske gdje smo u suradnji Osječko – baranjske županije i Virovitičko-podravske županije ostvarili projekt koji će unaprijediti rad s mladima, posebno s nadarenima u STEM području. Županija će i dalje podupirati ovaj projekt jer upravo darovita djeca trebaju biti lokomotiva razvoja čitavog našeg kraja u narednom razdoblju.” – rekao je Miletić te čestitao na ovom uspješnom projektu koji nudi brojne mogućnosti za darovite učenike.

Zadovoljstvo što ih je Osječko – baranjska županija pozvala da sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu izrazila je zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković. „U projekt smo uključili naš Poduzetnički inkubator Bios kako bismo djeci s područja grada Osijeka i cijele županije pružili mogućnost obučavanja u 3D modeliranju, printanju i kodiranju te su učili o poduzetničkim vještinama. Ujedno su održane i radionice za nastavnike svih škola koje su sudjelovale u projektu kako bismo podignuli razinu njihovih kompetencija.” – kazala je Crnković.

Ravnateljica OŠ „Josipovac Kozarac“ Josipovac Punitovački Sanja Kanisek Kuric zahvalila je u ime 117 učenika škole, učitelja i profesora na časti da je Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske otvoren upravo u njihovoj školi. „Na ovom smo projektu kroz građevinske radove, izgradnju planetarija i zvjezdarnice, 2 STEM učionice u matičnoj i dvije STEM učionice u područnoj školi poboljšali materijalne uvjete naše škole te osuvremenili nastavu. Provodili smo i brojne radionice za odgojno-obrazovne djelatnike i učenike kroz koje je prošlo oko 400 učenika i 200 učitelja.” – istaknula je ravnateljica.

O provedbi projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, ali i njegovoj budućnosti govorila je voditeljica projekta i pomoćnica pročelnice za pripremu i provedbu projekata u Upravnom odjelu za obrazovanje i mlade Osječko – baranjske županije Marija Krišto. „Svake školske godine Osječko – baranjska županija će u svim četvrtim razredima osnovnih škola provoditi identifikaciju darovitosti učenika, a od 5. razreda bit će uključeni u aktivnosti u RZC-u Panonske Hrvatske. Te će aktivnosti i za roditelje i za učenike biti potpuno besplatne, uz osiguran prijevoz i obrok. Nakon toga mjeriti će se postignuća, uspjeh i napredak učenika Osim brige za darovitu djecu, naglasak će se staviti i na popularizaciju znanosti u jedinom planetariju u ovom dijelu Hrvatske te jednoj od rijetkih zvjezdarnica na ovom području koji će uskoro biti otvoreni široj javnosti kroz školu u prirodi, tematske dane i mjesece te dane otvorenih vrata.” – rekla je Krišto.

U sklopu programa Završnog događanja dodijeljeno su i potvrde o završenom stručnom usavršavanju u svrhu jačanja kompetencija učitelja te najboljim učenicima koji su sudjelovali u nagradnim natječajima.

Pročitajte još