Rastuća proizvodnja i kvaliteta hrvatske industrije videoigara predstavljena na „Zagreb GameDev Meetupu”

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra održan je prvi susret domaćih proizvođača videoigara „Zagreb GameDev Meetup“, na kojem je važnost industrije videoigara za razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj istaknuo državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl.

Državni tajnik Partl podsjetio je kako su na inicijativu Ministarstva kulture i medija Zakonom o audiovizualnim djelatnostima videoigre kao segment audiovizualnih djelatnosti uvedene 2018. godine, čime je stvoren pravni okvir za poticanje i sufinanciranje videoigara od kulturnog, umjetničkog i edukativnog značaja. Izrazio je i zadovoljstvo što se od 2022. godine na temelju odluka Hrvatskog audiovizualnog vijeća, putem Javnog poziva za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara, podržava ne samo proizvodnja videoigara nego i potiče kvaliteta i kreativnost umjetnika. Predstavljajući poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija“ u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, državni tajnik Partl pozvao je proizvođače videoigara da ostvare pravo prijave na natječaj.

Hrvatska industrija videoigara bilježi sve veći rast

Benjamin Noah Maričak, zadužen za videoigre u Uredu ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, istaknuo je kako projekti koje HAVC financira putem javnih poziva za razvoj i proizvodnju videoigara pridonose kulturnoj raznolikosti, ne samo industriji videoigara nego audiovizualnoj industriji općenito. Istaknuvši kako hrvatska industrija videoigara bilježi sve veći rast, umjetnički savjetnik za videoigre u HAVC-u Hrvoje Mitić dodao je kako je na prošlom Javnom pozivu za razvoj i proizvodnju videoigara pristiglo više od 50 % prijava u odnosu na raniju godinu.

Na susretu je održano predstavljanje sedam projekata hrvatskih proizvođača koji su dobili sredstava putem Javnog poziva za poticanje razvoja projekata i proizvodnje videoigara. Proizvođači koji su predstavili svoje videoigre jesu: Cartographers – Potior LG (glavni autor: Lovro Gašparac), Cave Hikers – Porcupine Parkour (glavni autor: Zvonimir Barać), Ča je život vengo fantažija – Jaka produkcija (glavni autor: Martin Babić), Go Home Annie – Misfit Village (glavni autor: Mladen Bošnjak), Profesor Baltazar – Gamechuck (glavni autor: Aleksandar Gavrilović), The Dunkers – Umjetnička organizacija PET RUSA (glavni autor: Frano Petruša), Vučedol – Bad Elektron (glavni autor: Andrija Zorić).

Izvor: Ministarstvo kulture i medija, foto: Reina Brabenec

Pročitajte još