Prvi ljetni kamp „Šumskih radoznalaca” u Našicama oduševio djecu i roditelje

 

U pedagoškom šumskom centru „Šumski radoznalci” u Našicama, održan je prvi ljetni kamp za djecu u dobi od 3 do 11 godina. Djeca su tijekom 5 dana uživala u različitim kreativnim radionicama, istraživanju prirode, paljenju logorske vatre i uzbudljivim timskim igrama na otvorenom. Svaki trenutak bio je ispunjen smijehom, učenjem i prijateljstvom.

Djeca su stjecala nova iskustva i razvijala različite vještine kroz igru. Ovim ljetnim kampom ostvareni su i ciljevi šumske pedagogije koja teži sretnom djetinjstvu s manje ekrana, a više učenja kroz igru na otvorenom (u prirodi).

Šumska pedagogija temelji se na pedagoškom pristupu koji potiče djecu na iskustveno učenje i igru u prirodnom okruženju

„Naš ljetni kamp nije samo prilika za zabavu, već i za osobni rast i razvoj djece. Vidjeti osmijeh na dječjim licima i iskrice u očima je neprocjenjivo. Ponosni smo na sve što su postigli i sretni što su im ovi dani donijeli toliko radosti. Posebno zahvaljujemo roditeljima na povjerenju i podršci te našim suradnicima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Vaša djeca su naša najveća inspiracija!” – navodi Nina Erdeš Babić, osnivačica Centra.

Šumska pedagogija, poznata u zemljama poput Švedske, Norveške, Danske i Finske, temelji se na pedagoškom pristupu koji potiče djecu na iskustveno učenje i igru u prirodnom okruženju. U ovim zemljama, šumske škole i vrtići standardni su dio odgojno-obrazovnog sustava, a djeca cijelo vrijeme, tijekom svih godišnjih doba, provode vrijeme u prirodi. U Hrvatskoj je ovaj pedagoški pristup rada s djecom još uvijek u povojima, no Pedagoški šumski centar „Šumski radoznalci” već uspješno radi prema autorskim programima šumske pedagogije, prilagođenim različitoj dobi i interesima djece od 2 do 11 godina.

„Programi su osmišljeni tako da potiču cjelokupni razvoj djeteta kroz iskustveno učenje, igru i pokret u prirodi, integrirajući kognitivni, afektivni, socijalni i motorički aspekt razvoja. Kroz kreativne radionice u prirodi djeca razvijaju maštu, kritičko mišljenje, sposobnost rješavanja problema, a svladavanje različitih izazova u prirodi potiče njihovo samopouzdanje i samostalnost. Isto tako, priroda djeluje vrlo umirujuće i opuštajuće na djecu koja su često prekomjerno izložena digitalnoj tehnologiji.”- ističe Nina Erdeš Babić, autorica programa šumske pedagogije. “Draga djeco, nastavite istraživati, smijati se i igrati u prirodi – vi ste ono najljepše što priroda može imati! Vidimo se i veselimo budućim KAMPOVIMA ŠUMSKIH RADOZNALACA! 😊”

Pročitajte još