Provedene edukacije o sigurnosti u cestovnom prometu

Sukladno preventivnom projektu „Biciklirajmo, biciklističkom“ policijski službenici za poslove prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske tijekom nastavka 2024. godine provodili su edukativna predavanja u osnovnim školama Višnjevac, Svete Ane, D. Cesarić i Mladost iz Osijeka, M. Krleže iz Čepina, M. Gubec iz Piškorevaca, Ladimirevci, Laslovo te područnim školama Sarvaš, Grabovac i Karanac o pravilnom i sigurnom sudjelovanju u prometu tijekom vožnje biciklom.

Policijski službenici su učenike dodatno informirali da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme – kacige za djecu do 16. godine života, kao i reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću te obvezu korištenja svjetala na biciklima u takvim uvjetima.

Policija preventivno djeluje i na prevenciju krađe bicikla

Također je učenicima ukazano da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje, da su, kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju te gurati bicikl preko kolnika nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.

Prilikom prelaska biciklom preko obilježenog biciklističkog prijelaza zakonske odredbe određuju također da se mora obratiti pozornost na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju i da mogu preći preko kolnika kada se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, osim što je tada dozvoljena vožnja bicikla.

Tijekom predavanja učenici su informirani o nedozvoljenoj vožnji biciklom bez ruku na upravljaču, osim u slučajevima kada daju znakove drugim sudionicima u prometu, nedozvoljenom korištenju za vrijeme vožnje mobitela i slušalica na oba ili u oba uha ovisno o vrsti slušalica, kao i vožnju više osoba na biciklu za koji je propisano da se smije voziti samo jedna osoba.

Učenici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila, za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Uz poticanje građana na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva te savjetovanja o ponašanju u prometu, policija preventivno djeluje i na prevenciju krađe bicikla koje se svake godine događaju na području Osječko-baranjske županije. Stoga apeliramo na vozače bicikla da poduzmu mjere samozaštitne kako i sami ne bi postali žrtva krađe, jer većina krađa bicikla događa se jer su ukradene bicikle vlasnici ostavili nezaključane, bez nadzora.

Kradljivci u pravilu vrebaju nezaštićene bicikle koje nakon krađe prodaju u dijelovima ili kao kompletno prijevozno sredstvo.

Kako bi biciklisti dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta:
  • zapišite serijski broj svojeg bicikla čim ga kupite.
  • fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
  • napravite svoju „jedinstvenu“ oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
  • nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično.
  • vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
  • koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
  • ako imate bravu za blokiranje kotača, zaključajte ju.
  • koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
  • ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote.
  • postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

Ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u vašoj područnoj policijskoj postaji ili pozivom na broj 192 ili 112. Pritom navedite točnu lokaciju krađe, opis bicikla, kao i sve ostale važne pojedinosti (serijski brojevi, naljepnice iz servisa itd.).

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još