Prosperitet akademskog sporta ovisi o sportskoj infrastrukturi

Sinoć je u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) otvoren UniSport Finals 2023. Otvaranju su prisustvovali: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, gospodin Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, gospodin Josip Pavić, predstavnici hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, kao i čelnici krovnih sportskih udruženja.

Kako je među ostalim istaknuo predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, gospodin Zlatko Mateša: „Ovo je najveći multisportski događaj u Hrvatskoj u ovoj godini“ na kojem se u dva dana sportskih natjecanja okupio 1161 student sportaš iz 17 visokoškolskih ustanova, a koji se natječu u 12 sportova.

Nužno je povećati sustavno financiranje akademskog sporta

Osim sportskih natjecanja, održana je i tribina pod nazivom: „Razvoj i perspektiva akademskog sporta“ na kojoj su doneseni strateški zaključci. Kao što je u svom izlaganju istaknuo rektor Sveučilišta u Splitu i zamjenik predsjednika Rektorskog zbora, prof. dr. sc. Dragan Ljutić: „Prosperitet akademskog sporta ovisi o sportskoj infrastrukturi“.

„Posljednja istraživanja pokazuju da su Hrvati jedna od najdebljih europskih nacija. S druge strane, postoji veliki interes za sportom i rekreacijom što dokazuje i najveći broj sudionika ovogodišnjeg UniSport Finals. Zahvalni smo Ministarstvu turizma i sporta na čelu s ministricom Nikolinom Brnjac koja prepoznaje vrijednosti Hrvatskog akademskog sportskog saveza i njegovih projekata, međutim ako želimo zadržati motivaciju i razinu hrvatskog sportskog duha potrebna je u svakom sveučilišnom gradu nova sportska dvorana.“ – istaknuo je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, gospodin Haris Pavletić.

Osim navedenog, sudionici su se složili da je za novi iskorak nužno povećati sustavno financiranje akademskog sporta koje će doprinijeti i povećanju programa zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, te ostvarivanju ciljeva Nacionalnog programa sporta 2019.-2026. i Nacionalne razvojne strategije 2030.

Osim vodećih ljudi hrvatskog sporta, na tribini su sudjelovali broji rektori, prorektori, dekani i prodekani kao predstavnici akademske zajednice. Prema programu sutra je predviđena dodjela odličja i svečano zatvaranje UniSport Finals 2023.

Pročitajte još