Proslava 10. rođendana programa Ruksak (pun) kulture

Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi jedinstveni je umjetničko – edukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao dopunski program kurikulumu u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i Centrima za odgoj i obrazovanje.

Danas, kad je neosporiva važnost poticanja kulturne i umjetničke edukacije za cjeloviti razvoj djece i mladih, Ruksak uvelike pridonosi njihovu kulturnom odgoju i izražavanju, a čini umjetnost i kulturu dostupnom svoj djeci u Hrvatskoj. Ovim programom djeca i mladi u prometno slabo povezanim dijelovima Hrvatske dobivaju naime, prilike otkrivati kulturu i sva područja umjetnosti, od vizualnih preko glazbe i književnosti, do filma, plesa i kazališta te upoznavati našu bogati kulturnu baštinu. Od pokretanja 2013. godine do danas u programu je sudjelovalo gotovo 70 tisuća djece i mladih iz više od 280 gradova i općina koji pripadaju tzv. potpomognutim područjima, s niskim indeksom razvijenosti.

Uspješnosti Ruksaka svjedoči izniman interes djece i mladih

Uz djecu i mlade iz zagrebačkih dječjih vrtića „Siget“ i „Košnica“, osnovnih škola „Ive Andrića“, „Središće“, „Kajzerica“, „Jure Kaštelana“, „Otok“ i „Većeslava Holjevca“ te 2., 13., 4. i Gimnazije “Tituša Brezovačkog“ kao i srednjih škola iz Opuzena, zatim „Viktorovac“, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Ugostiteljsko – turističke škole iz Zagreba te Zrakoplovno tehničke škole „Rudolfa Perišina“ iz Velike Gorice, programe obljetničkog Ruksaka u Muzeju suvremene umjetnosti pogledala je i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, državnim tajnikom Krešimirom Partlom, ravnateljicom Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevenom Tudor Perković i voditeljicom programa Majom Zrnčić.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što je o uspješnosti Ruksaka svjedoči izniman interes djece i mladih, ali i brojki od otprilike 70 tisuća djece te najavila kako su u novom programu Vlade planirani dodatni poticaji za razvoj publike, uključujući i „kulturnu iskaznicu” za srednjoškolce te nastavak provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja, program Rođeni za čitanje i svim ostalim programima koji omogućuju sudjelovanje u kulturnim sadržajima i kreativnom obrazovanju djeci i mladima u svim krajevima Hrvatske.

U razdoblju od 2013. do 2023. godine uz provedbu redovitog Ruksaka (punog) kulture pokrenuto je šest komplementarnih programa:

  • Otočni ruksak (pun) kulture
  • Cjelogodišnji Ruksak (pun) kulture
  • Ruksak (pun) kulture za mlade
  • Ruksak (pun) kulture za hrvatsku djecu i mlade koji žive izvan granica RH
  • Ruksak (pun) kulture za djecu tražitelje azila
  • Ruksak (pun) kulture za djecu i mlade u područjima pogođenima potresom u Sisačko – moslavačkoj županiji.

U programu su uz srednje škole na kopnenom dijelu, sudjelovale i sve srednjoškolske odgojno – obrazovne ustanove na hrvatskim otocima

Od 2018. godine za djecu i mlade na hrvatskim otocima, kojima zbog izoliranosti i slabije prometne povezanosti nedostaje umjetničko-edukativnih programa, provodi se program Otočnog ruksaka. U prvom njegovom izdanju 2018. godine sudjelovalo je više od 700 djece na 22 hrvatska otoka, a od 2019., putem sufinanciranja u program se uključilo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Razvojem programa i uz dodatan poticaj sufinanciranja, Ruksak od tada svake godine gostuje na svim hrvatskim otocima na kojima se nalazi makar i jedna odgojno-obrazovna ustanova.

U 2019. godini Ruksak je gostovao u Subotici u Republici Srbiji, u vrtićima i školama zajednica Hrvata u Vojvodini, u kojima se provodi nastava na hrvatskom jeziku, a u programu je sudjelovalo je 439 djece i mladih i više od 20 odgojno-obrazovnih djelatnika.

U 2021. i 2022. godini proveden je program Ruksak (pun) kulture za djecu i mlade u područjima pogođenim potresom u Sisačko – moslavačkoj županiji, u kojem su volontirali studenti Učiteljskog fakulteta u Zagrebu koji su za učenike osmislili poseban rekreativni sadržaj i sportska natjecanja. U programu koji se provodio u 2021. godini sudjelovale su 24 osnovne škole, a programom je bilo obuhvaćeno 2905 učenika.

U Europskoj godini mladih, Ministarstvo kulture i medija, uz sufinanciranje i potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, osmislilo je i realiziralo program Ruksak (pun) kulture za mlade, u čijoj provedbi su sudjelovale 34 odgojno-obrazovne ustanove te je obuhvaćeno 1815 mladih s područja cijele Republike Hrvatske. U programu su uz srednje škole na kopnenom dijelu, sudjelovale i sve srednjoškolske odgojno – obrazovne ustanove na hrvatskim otocima.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Pročitajte još