Projekt „Budi internet genijalac“ u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice

Tijekom studenog i prosinca 2023. godine, učenici četvrtih razreda opće i jezične gimnazije aktivno su sudjelovali u projektu pod nazivom „Budi internet genijalac“. Kroz niz aktivnosti, sudionici su razvijali sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti, analizirali su reklamne plakate te stekli uvid u različite marketinške tehnike, uključujući astroturfing i emocionalnu manipulaciju potrošača kroz dizajn.

U sklopu istraživačkog projekta, svaki razred je tijekom pet školskih sati u grupama razvijao reklamne kampanje za proizvode koje su samostalno dizajnirali. U okviru zadatka, učenici su se upoznali s raznim alatima temeljenim na generativnoj umjetnoj inteligenciji te ih samostalno koristili za izradu ilustracija i video uradaka.

U sklopu projekta neke su grupe ulazile i u područje „antireklame“

Predavanja i radionice su se održavale unutar kurikula predmeta likovna umjetnost, s fokusom na temu „Umjetnost i moć“. Podteme koje su obuhvaćene uključuju propagandnu ulogu umjetničkog djela, reklamni plakat, cenzuru, primijenjeni dizajn, generativni AI te marketing.

„Budi internet genijalac“ je projekt kojeg provodi institut za profesionalni razvoj „Suradnici u učenju“ s primarnim ciljem poboljšanja digitalne i medijske pismenosti u hrvatskim osnovnim i srednjim školama te stvaranja sigurnog i motivirajućeg okruženja za učenje, život i odrastanje na internetu. Projekt sufinancira Google.org kao dio „Be Internet Awesome“ programa koji u CEE regiji objedinjava „School with Class Foundation“.

Među učenicima je sudjelovalo i šestero ambasadora EPAS programa (Škola ambasadora Europskog parlamenta). Cilj programa je podići razinu svijesti učenika o europskoj parlamentarnoj demokraciji, ulozi Europskog parlamenta i europskim vrijednostima, poticanje na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima EU-a, a usmjeren je na učenike iz različitih obrazovnih, društvenih i geografskih sredina.

Do kraja školske godine planirana je obrada pojedinih nastavnih cjelina za niže razrede u sklopu kojih će se prolaziti kroz neke od spomenutih tema. U sklopu projekta neke su grupe ulazile i u područje „antireklame“ baveći se ironijom i direktnom kritikom društva.

Izvor: SŠIK Našice, Ivan Hajek, prof.

Pročitajte još

This will close in 8 seconds