Projekt „AJMO!” – sufinanciranje organizacije koncerata s 10 puta po 10.000 eura

Nakon predstavljanja u Šibeniku, ova je tjedan održana prva konferencija za medije pilot projekta „AJMO!” u Zagrebu. Riječ je o projektu koji je odmah nakon prve najave izazvao veliki interes glazbenika kao i organizatora koncerata u manjim gradovima s obzirom na to da je fokusiran upravo na poticanje koncertnih aktivnosti izvan najvećih gradova i to kroz – sufinanciranje.

Na press konferenciji u zagrebačkom Grif baru prisustvovali su: dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i predsjednik Hrvatske glazbene unije, Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i Frane Tomašić, glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

Natječaj će biti objavljen kroz nekoliko dana, a trajat će mjesec dana

„Ovaj projekt je za nas iznimno važan u prvom redu u segmentu razvoja publike i poticanja suradnji u kulturi i umjetnosti. Pratit ćemo kroz dvije tri godine rezultate, dodavati sredstva i ostale resurse dok ne upostavimo model koji će funkcionirati. Ključ ovog projekta je da i u manjim sredinama publika može imati pristup ovako kvalitetnim koncertima, želimo stimulirati mlade i na bavljenje glazbom, to nam je cilj. Svjesni smo da postoji ogroman interes i potencijal, što se nas tiče dok god imamo ovako dobru suradnju s glazbenom strukom, podržavat ćemo ovakve odlične projekte.” – rekla je ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia), koji se bavi sufinanciranjem bendova i glazbenih profesionalaca u inozemstvu, međunarodnim suradnjama s europskim glazbenim sektorom i drugim uredima za izvoz glazbe te showcase festivalom i glazbenom konferencijom u Šibeniku SHIP, pokrenuo je ovaj projekt kroz koji će se dodijeliti deset puta po deset tisuća eura organizatorima koncerata diljem Hrvatske.

„Svi smo svjesni da osim u velikim gradovima u Hrvatskoj, koncertni kontinuitet u manjim sredinama zapravo ne postoji, što je prilično porazno. Cilj ovog pilot projekta je upravo to pokušati promijeniti.” – rekao je Dražen Baljak.

Nezavisno povjerenstvo ocijenit će pristigle prijave do kraja srpnja

Projekt „AJMO!” rezultat je višemjesečne suradnje i planiranja s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. „Ovo je zaista višemjesečni trud i rad Ministarstva i našeg ureda. Imali smo jako puno upita na ovu temu, bilo smo u više gradova i pokušali ovim projektom i odgovoriti na najčešća pitanja. Glavna ideja je upravo – decentralizacija. Apeliramo na lokalne promotore i organizatore, ovo je odlična prilika za samostalnu organizaciju vrhunskih koncerata.” – rekao je Davor Drezga.

„Natječaj „AJMO!” je namijenjen svim organizatorima koncerata, što uključuje javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Kriteriji natječaja u središte pažnje stavljaju ambiciju i kvalitetan plan, prethodno iskustvo, poticanje lokalne zajednice i lokalne publike. U samom natječaju bit će ponuđeni glazbeni izvođači koji su već iskazali interes da budu dijelom ovog projekta, što će olakšati posao potencijalnim prijaviteljima.” – rekao je Frane Tomašić.

Natječaj će biti objavljen kroz nekoliko dana, a trajat će mjesec dana. Nezavisno povjerenstvo ocijenit će pristigle prijave do kraja srpnja, a promocija rezultata natječaja upriličit će se u sklopu ovogodišnjeg SHIP festivala. Koncerti čija organizacija bude sufinancirana putem “AJMO!” projekta bit će održani u razdoblju između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine.

Foto: Marko Uzelac

Pročitajte još