Pripadnici Hrvatske vojske ponovno najbolji na Memorijalu bojnik Davor Jović

Na području Zadra jučer 8. svibnja 2024. održavalo se natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku” (za konkurenciju stranaca Best Soldier Competition).

Na natjecanju su sudjelovala 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika Hrvatske vojske, 10 iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 zemalja (Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Republika Litva, Rumunjska, Slovačka Republika, Češka Republika, Kosovo, Republika Bugarska, Bosna i Hercegovina, Republika Poljska, Republika Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) te jednog NATO zapovjedništva.

Nakon savladavanja staze dugačke 34 km i kroz sedam radnih točaka, prva dva mjesta u apsolutnoj kategoriji (i u kategoriji najboljih pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova) osvojila su dvojica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. Treći je bio narednik Ivica Budić iz Zapovjedništva za potporu. Najbolji iz konkurencije pripadnika oružanih snaga saveznika i partnera je desetnik Matija Ivaković iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a najbolja među pripadnicama Oružanih snaga RH je satnica Danijela Vrhovski iz Zapovjedništva za potporu.

Pobjednik natjecanja, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga istaknuo je kako mu pobjeda donosi ponos i sreću te kako mu predstavlja dodatnu motivaciju za daljnja usavršavanja vojničkih vještina, ali i znanja. „Najteža točka bila je orijentacija s obzirom da je bilo rano jutro i nije bilo lako provlačiti se kroz mokru vegetaciju. U trenutcima kad mi je bilo najteže, sjetio sam se Gavrana. Zato mi je bilo izuzetno emotivno preuzeti pehar baš od njegove majke.” – rekao je pripadnik ove elitne postrojbe Hrvatske vojske.

Ministar Anušić: Pokazali ste izvrsnu psihofizičku spremnost, motiviranost i snagu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je pobjednicima natjecanja: “Iskrene čestitke pobjedniku natjecanja pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je u konkurenciji 80 natjecatelja, pripadnika Oružanih snaga RH i oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, pokazao izvrsnu psihofizičku spremnost, motiviranost i snagu. Čestitam i drugo i treće plasiranima, kao i svim ostalim sudionicima koji su uspješno došli do cilja savladavši sve izazove”.

Ovogodišnje natjecanje provodi se u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”, poznatijeg jednostavno kao – Šepurine.

Kod cilja na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru najboljim natjecateljima uručeni su pobjednički pehari. Čestitali su im članovi obitelji Damira Tomljanovića i Davora Jovića, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, glavni inspektor obrane general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, umirovljeni i djelatni pripadnici Oružanih snaga RH, predstavnici državnih institucija, Ministarstva unutarnjih poslova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, lokalne i područne samouprave, savezničkih i partnerskih oružanih snaga i drugi.

Hrvatska vojska u gradu Zadru

Ovom prigodom održan je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH, nastup akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, pokazna vježba vojno – akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne te glazbene izvedbe klape HRM-a “Sveti Juraj”. Posebnu počast zaslužili su bivši djelatnici Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”. U suradnji s Udrugom ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, u čast svoje postrojbe organizirali su Memorijalnu hodnju veterana Domovinskog rata od vojarne Šepurine do Poljane pape Ivana Pavla II.

Izvor: MORH, foto: T. Brandt

Pročitajte još