Prioritet ljudima i gospodarstvu, a ne “politici iz svemira”

zipan5
zipan5
Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića danas (26. srpnja 2017. godine) primio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Iako su nedavno stupili na ove dužnosti razgovor je bio konstruktivan, s konkretnim prijedlozima i usuglašenim zaključcima. Na susretu su bili i zamjenici župana Petar Lagator, Goran Ivanović i mr. sc. Radomir Čvarković koji je izabran za zamjenika župana iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine. 
Generalni konzul Šapić rekao je kako svoju ulogu vidi u poslovima koji su usmjereni prema ljudima i njihovim stvarnim problemima, a ne „politici iz svemira“. Smatra da bi jačanje gospodarske suradnje koristilo svim građanima, pa dakako i pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te je stoga potiče. 
– Gospodarstvo je pokretač svakog razvoja, a susjedne države su oslonjene jedna na drugu. Neovisno o događanjima iz prošlosti, danas trebamo gospodarski surađivati, osobito na području prekogranične suradnje i korištenju fondova EU. Hrvatska u tomu ima iskustva s Mađarskom, a sada ih može znatnije primjenjivati i sa Srbijom. Sredstva europskih fondova su izuzetno velika, a o nama ovisi koliko ćemo te mogućnosti iskoristiti – rekao je župan Anušić. Pohvalio je suradnju sa zamjenikom župana Čvarkovićem, koga vidi i kao jednog od voditelja novih projekata. Napomenuo je kako je nedavno posjetio Hrvate u Subotici te naglasio kako Srbi u Hrvatskoj ostvaruju visoku razinu prava, što bi želio da ostvare i Hrvati u Srbiji, za što je zatražio potporu generalnog konzula. 
Kao posebno pitanje, župan Anušić naglasio je problem nestalih osoba u Domovinskom ratu te zaključio kako bi njihovim rješavanjem, između ostalih pozitivnih učinka, došlo i do poboljšanja međusobnih odnosa dvaju država i ne bi opterećivalo suradnju. Konzul se složio da su nestale osobe zajednički problem, važan za vraćanje povjerenja. 
Na kraju, župan i generalni konzul suglasili su se da već na jesen pokušaju organizirati susret gospodarstvenika koji imaju konkretne ideje i prijedloge suradnje. 

Pročitajte još