Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra koji osniva nepostojeća ”Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu”. Ovo nije jedini oblik pokušaja prijevare građana, pa je potrebno da ukoliko takve osobe dođu na Vaša vrata ili Vam se obrate na ulici, o tome odmah izvijeste policiju na broj telefona 192.

Mogući prevaranti obično mole za neku pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama

Ukoliko se susretnete s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih pustite u svoj dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto to ne činite bez prethodne provjere o kome se radi.

Prevaranti su spremni maštovito se predstaviti kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako biste nam pomogli u njihovom pronalasku.

Pročitajte još