Prijavite vjenčanje putem Interneta kroz uslugu e-Prijava vjenčanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESustav e-Građani koristi više od milijun građana kojima je uključenjem usluge e-Prijava vjenčanja na raspolaganju ukupno 74 e-usluga. Usluga je razvijena na temelju iskustva s prijavom usluge e-Novorođenče, pri čemu e-Prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi te je usluga putem sustava sustav e-Pristojbe i koji nudi različite mogućnosti plaćanja upravnih pristojbi. Upravne pristojbe mogu se platiti karticom, metodom ‘slikaj i plati’, uplatnicom ili Internet bankarstvom.

e-Prijava vjenčanja nastavak je kontinuiranog unaprjeđenja sustava e-Građani. Novom uslugom mladencima smo omogućili da prijave sklapanje braka bez odlaska u matični ured. Vlada Republike Hrvatske nastavit će provoditi digitalizaciju svih procesa javne uprave, osigurati daljnji razvoj e-usluga i povezivanja tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu.“ – izjavio je ministar Malenica. Usluga e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava mladencima, punoljetnim državljanima Republike Hrvatske, da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed, sve bez odlazaka u matični ured, putem Interneta.

 

Za prijavu na uslugu je potrebna vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka Internet bankarstva, uključenih u sustav e-Građani. Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren Osobni Korisnički Pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. Ako prijavljeni bračni drug nema otvoren OKP, sustav će ga upozoriti i omogućiti mu otvaranje istog.

 

Ako ženik/nevjesta ne žele otvoriti OKP, onda prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku može nastaviti u matičnom uredu. Proces podnošenja zahtjeva moguće je započeti od strane ženika ili nevjeste. Tek nakon što jedan od ženika/nevjeste popuni prijavu, ista će biti dostupna drugom ženiku/nevjesti koji ga može pregledati, dopisati podatke i potvrditi. Nakon potvrde od strane ženika i nevjeste, prijava dolazi na odobrenje u nadležni matični ured prema odabranoj lokaciji sklapanja braka.

 

Matičar može prihvatiti zapisnik te dodatno omogućiti budućem bračnom paru da putem e-Pristojbi plati pristojbe potrebne za sastavljanje zapisnika i sam čin sklapanja braka. Ženik i nevjesta mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslani ženiku i nevjesti u OKP. Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će u OKP dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

Pročitajte još

Učitavanje...