Preventivni projekt „Sigurnost i zaštita djece na internetu“ u osnovnim i srednjim školama na području naše županije

Policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko – baranjske su tijekom mjeseca rujna i listopada, održali preventivna i edukativna predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola na području Osječko – baranjske županije.

Internet i društvene mreže danas su dio naše svakodnevice iz tog razloga postao je privlačan raznim napadačima, prevarantima, kibernetičkim kriminalcima koji se koriste profinjenim trikovima i obećanjima kako bi korisnika prevarili, odnosno izvukli novac, vrijedne stvari, pokušali navesti da otkrije svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke, privatne fotografije ili video sadržaje. Zbog navedenog, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko – baranjske su tijekom mjeseca rujna i listopada 2022. godine, održali preventivna i edukativna predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola na području Osječko – baranjske županije.

Tijekom predavanja i edukacije učenici su upoznati s opasnostima i problemima koji se mogu dogoditi ukoliko se ne pridržavamo pravila i neoprezno koristimo internet odnosno društvene mreže. Na taj način želi se smanjiti opasnost od pojave kaznenih djela putem interneta na štetu djece i mladih, upozoriti na elektroničko odnosno vršnjačko nasilje te da se na internetu kao i u životu trebaju poštivati određena pravila, a ukoliko ih prekršimo snosimo odgovornost ili nam se događaju štete.

Istovremeno, kroz preventivnu temu „Sigurnost i zaštita djece na internetu“, obrađena je i tema „Zajedno protiv govora mržnje“.

Pomognite policiji da pronađe počinitelja
  • sačuvajte sadržaj poruke, fotografije, video na mobitelu ili drugom uređaju odnosno korisničkom računu djeteta,
  • sačuvajte i snimite sve dostupne informacije o korisničkom računu počinitelja (URL, ID),
  • ostavite mobitel upaljenim,
  • ne odgovarajte na poruke i pozive osobe za koju sumnjate da iskorištava i zlostavlja vaše dijete,
  • ne upozoravajte počinitelja da ćete izvršiti prijavu policiji

Ako sumnjate na nasilje na internetu ili ako uočite nezakonit sadržaj na internetu, isto možete prijaviti na aplikaciju „Red Button“ koji se nalazi na ovoj poveznici: https://mup.gov.hr/online-prijave/online-prijava-zlostavljanja-djeteta-red-button/281667

Foto: PU osječko – baranjska

Stric pivo

Pročitajte još