Preventivne aktivnosti lokalnih projekata „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“

Tijekom proteklog vikenda policijski službenici, u okviru preventivnih aktivnosti lokalnih projekata „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“, sudjelovali su na više manifestacija na području županije.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata, na igralištu SD Olimpija na Zelenom polju, započeo je 21. malonogometni turnir Tri kornera penal. Ta manifestacija jedna je od glavnih ljetnih događaja u Donjem gradu. Ono što taj turnir čini posebno privlačnim za gledatelje jest slobodan ulaz u sve dane odigravanja turnira. Priliku za druženje i podršku mladima koji se aktivno bave sportom, iskoristili su i policijski službenici za prevenciju, Policijske uprave osječko-baranjske.

Prije početka utakmica, prilikom ulaska na igralište, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave osječko – baranjske, dijelila je edukativno – informativne materijale gledateljima i navijačima, osobito djeci i mladima.

Posjetiteljima su uručeni informativno – edukativni materijali

Nadalje, policijske službenice I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin, preventivno su djelovale u Tvrđi gdje je bio postavljen zid u najvećoj Fan zoni u Slavoniji i Baranji za navijače koji su gledali utakmicu Europskog prvenstva u nogometu između Hrvatske nogometne reprezentacije i reprezentacije Španjolske. Prije početka i za vrijeme trajanja nogometne utakmice policijske službenice dijelili su informativno – edukativne materijale i u razgovoru poticale navijače da se pridržavaju Zakonskih propisa te ukazivale na opasnosti koje se mogu dogoditi ukoliko ih se ne pridržavaju.

Isto tako, tijekom vikenda, na Gradskom stadionu u Našicama, održavao se IV. Međunarodni nogometni turnir „Antunovo 2024.“ U-11. Turnir je organizirao NK Našk iz Našica, a na turniru koji je trajao tri dana bilo je 20-ak ekipa iz Hrvatske i Mađarske. Uz sudionike turnira bilo je i više stotina posjetitelja i roditelja među kojima su kontakt policajci Policijske postaje Našice i policijski službenik za prevenciju Policijske uprave osječko -b aranjske kroz razgovor isticali važnost fer i korektnog navijanja ali i potrebe bavljenja sportom. Tom prilikom posjetiteljima su uručivali informativno – edukativne materijale, a djeci darivali poklone koje je temeljem potpisanog Sporazuma o međusobnoj suradnji omogućio Grad Našice.

U Feričancima je tijekom vikenda održan Nogometni kamp NK Osijek. Na kampu su sudjelovala djeca od 2010. do 2017. godišta, u četiri kategorije, a svim sudionicima kampa osigurana je diploma, majice i napitci. Kao i svake godine do sada ovaj događaj su posjetili kontakt policajci Policijske postaje Našice i policijski službenik za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske, koji su djeci nogometašima održali kratku edukaciju o sportskom ponašanju na terenu, ali i o ponašanju izvan terena te prilikom posjeta sportskih događaja kao gledatelji. Skrenuta im je pozornost o smjernicama koje proizlaze iz Preventivnih projekata „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“.

Policijska prevencija neizostavna je aktivnost ovakvih sportskih događanja i omogućava izravno komuniciranje s posjetiteljima te podjelu informativno-edukativnih materijala s ciljem upoznavanja o stvaranju veće sigurnosti sudionika sportskih natjecanja, podizanje razine kulture navijanja, problemima i posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na sportskim natjecanjima kao i posljedicama koje ostavljaju na društvo.

Cilj preventivnih djelovanja je povećati sigurnost na sportskim natjecanjima, smanjiti vrijeđanje na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj i drugoj osnovi te spriječiti bilo kakav oblik mržnje, nasilja i uništavanja. Poruka je za sve ista, navijajmo bez vrijeđanja, nasilja, mržnje i uništavanja.

Pročitajte još