Prevencijom do sigurnosti budućih mladih vozača u cestovnom prometu

Tijekom školske godine 2023./2024. godine, u okviru preventivnog projekta „Sigurnost u cestovnom prometu“, policijski službenici za poslove prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske, održavali su predavanja učenicima završnih razreda srednjih škola o dijelu projekta koji se odnosi na sigurno i pravilno upravljanje automobilima mladih vozača. Takva aktivnost održana je jučer u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku.

Kako bi se tijekom upravljanja osobnim automobilima i drugim prometnim sredstvima izbjegle neželjene posljedice u prometu, policijski službenici su učenike usmjerili da posebnu pozornost obrate kada na prometnicama vladaju uvjeti smanjenja vidljivosti, odnosno da u takvim uvjetima prilagode brzinu i kretanje vozila stanju na kolniku i time osiguraju sigurno sudjelovanje u prometu za sebe, a i sve druge sudionike u prometu.

„Kad sigurno voziš, sigurno stižeš!“

Budući mladi vozači upoznati su da su četiri „Ubojice u prometu“ alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Učenici su informirani o svakom pojedinom prekršaju, koji može izazvati prometnu nesreću, kako bi sutra svojim odgovornim ponašanjem i pridržavanjem prometnih propisa mogli spriječiti stradavanje u prometu sačuvati sebe i druge sudionike u prometu.

Posebni naglasak stavljen je na činjenicu da mladi vozači do 24. godine života ne smiju upravljati vozilom pod utjecajem alkohola, droga niti drugih lijekova koji mogu smanjiti reflekse i percepciju stvarnosti vozača.

Učenicima je također naglašeno kako mladi vozač prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama može u roku od dvije godine skupiti devet negativnih prekršajnih bodova, zbog čega će im se vozačka dozvola ukinuti i oduzeti na dvije godine. Mladi vozač potom mora ponovno polagati vozački ispit, ukoliko želi upravljati vozilom. Kako bi se izbjegle prometne nesreće i stradavanja, učenicima je istaknut i slogan: „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš!“.

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još

This will close in 8 seconds