Predstavnici RZC Panonske Hrvatske posjetili inovacijske centre u Latviji

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao upravitelja programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” u studijskom posjetu inovacijskim centrima u Latviji od 15. do 20. listopada 2023. godine bili su predstavnici nositelja projekata regionalnih znanstvenih centara.
U studijskom posjetu sudjelovali su predstavnici Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske (Osječko – baranjska županija), Regionalnog znanstvenog centra RASTEM (Grad Šibenik), Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI (Grad Ludbreg), Jadranskog regionalnog znanstvenog centra za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva (Splitsko – dalmatinska županija), Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dogovorena je potencijalna međunarodna suradnja u budućim projektima

Predstavnici Osječko – baranjske županije kao nositelja projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske tom su prilikom posjetili inovacijske centre u Cesisu, Daugavpilsu, Liepaji i Ventspilsu. Zaposlenici centara predstavili su aktivnosti i radionice koje centri provode, način organizacije i financiranja aktivnosti te planove za budućnost. Aktivnosti i opremanje centara sufinanciraju se sredstvima financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. godine, iz kojeg su također financirana četiri projekta regionalnih znanstvenih centara u Hrvatskoj.
Dogovorena je potencijalna međunarodna suradnja u budućim projektima i nastavak razmjene iskustava između sudionika, a iniciran je i uzvratni posjet nakon uspostave regionalnih znanstvenih centara u Hrvatskoj, završetka radova i opremanja te početka provedbe aktivnosti centara.
Sudionici studijskog putovanja i predstavnici inovacijskih centara iz Latvije također su sudjelovali na središnjoj konferenciji Baltičkog istraživačkog programa „Iskustva suradnje: Oblikovanje budućnosti istraživanja“ na kojoj su imali priliku podijeliti iskustva i stečene dojmove.

Pročitajte još