Predstavljena iskustva i nova dostignuća u sportskoj medicini

U dvorani Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku jučer (12. listopada 2023. godine) održan je simpozij „Pokaži srce“ na komu su vodeći hrvatski stručnjaci predstavili najnovija dostignuća i podijelili iskustva u području sportske medicine.

Predsjednik Organizacijskog odbora simpozija doc. dr. sc. Tomislav Madžar predstavio je projekt preventivni sportski pregledi „Pokaži srce”, kojim je do sada omogućeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda sportašima diljem Hrvatske. Dr. sc. Tomislav Vlahović govorio je o metodama oporavka u modernom nogometu i iskustvima hrvatske nogometne reprezentacije, prof. dr. sc. Martina Smolić o uporabi anabolika i jetrenim oštećenjima kod sportaša, dr. sc. Mirela Marić je predstavila personaliziranu prehranu – formulu za sportski uspjeh, a doc. dr. sc. Ivo Dumić Čule radiološku dijagnostiku sportskih ozljeda, dok je doc. dr. sc. Hrvoje Roguljić upozorio na ozbiljnu temu srčane smrti u sportaša.

Sudionike skupa pozdravio je zamjenik župana Josip Miletić koji je poželio da zaključci ovog simpozija doprinesu povećanju razine zdravstvene skrbi, osobito u sportu. “Sport je izuzetno važan, a Osječko – baranjska županija će u 2024. godini biti Europska regija sporta te i stoga želimo dodatno unaprijediti i kapacitete za sportaše, ali i učiniti što je moguće i u zdravstvenom i turističkom smislu za našu županiju.” – poručio je Miletić.

Organizatori i sponzori skupa su Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Institut za sportsku medicinu, Poliklinika Vaš Pregled, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Hrvatsko društvo za humanu genetiku Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za preciznu (personaliziranu) medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatsko društvo za nogometnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski nogometni savez, Prva sportska kladionica i Medicinski centar Mursa.

Pročitajte još