Pozdravimo kunu, stiže nam euro!

Europska komisija i Europska središnja banka objavile su 1. lipnja 2022. izvješća o konvergenciji kojima informiraju Vijeće EU-a o napretku koji su države članice ostvarile u ispunjavanju kriterija za ulazak u europodručje.


Stiže euro

U izvješću EK je navedeno da Hrvatska ispunjava četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima Ugovora i Statuta Europskog sustava središnjih banaka/ESB-a.

Radi se o slijedećim kriterijima: kriterij stabilnosti cijena, kriterij javnih financija, kriterij deviznog tečaja i kriterij dugoročnih kamatnih stopa. U izvješću ESB Hrvatska je ocijenjena pozitivno s obzirom na moguće uvođenje eura 1. siječnja 2023.

Budući da je EK ocijenila da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura, donijela je prijedlog odluke i prijedlog uredbe Vijeća EU o uvođenju eura u Hrvatskoj. Vijeće će konačnu odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvoj polovini srpnja nakon rasprava u Euroskupini i Europskom vijeću te nakon što Europski parlament i ESB daju svoja mišljenja.

Cjelovita Izvješća Europske središnje banke i Europske komisije su dostupna na slijedećim poveznicama:

Priopćenje Europske središnje banke

Priopćenje Europske komisije

Stric pivo

Pročitajte još