Požari u Hrvatskoj – Obrana i prevencija 2022.

Jučer je u Zagrebu održana 4. statusna konferencija Jutarnjeg lista o požarima u Hrvatskoj na kojoj je prikazana analiza poduzetih aktivnosti u požarnoj sezoni 2022. te najava novosti u prevenciji za 2023. godinu

Konferenciju „Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2022.“ otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se osvrnuo na tešku požarnu sezonu te pohvalio vatrogasce da su požare uspjeli staviti pod kontrolu i spriječiti najgore katastrofe kojima su bili izloženi naši sustavi.

Protupožarne sezona 2022. bila je izuzetno teška i zahtjevna

„Ne postoji društvo s nula rizika, ali postoji trajna zadaća kreatora politika da te rizike po građane svedu na najmanju moguću mjeru. Stoga smo donijeli Strategiju za upravljanje rizicima od katastrofa koju je Vlada donijela prije mjesec dana. Riječ je o prvom takvom dokumentu čiji je cilj omogućiti bolju prevenciju od katastrofa vezanih uz klimatske rizike. Dva su cilja – prvo smanjiti najveće rizike i drugi, povećati kapacitet za odgovore na same katastrofe.” – rekao je Božinović.

„Mislim da smo korektno predviđali smjer i razvoj prigodnih nepogoda zbog klimatskih promjena, a jasno je da će njihovo produženo trajanje tražiti maksimalni angažman vatrogasnog sustava. Sad smo imali požar u 11. mjesecu, možete misliti onda što nas očekuje u požarnoj situaciji.” – dodao je Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nazočnima je u svojem obraćanju dao presjek ovogodišnje protupožarne sezone naglasivši da je ona bila izuzetno teška i zahtjevna, a produženo trajanje novo je obilježje koje od vatrogasnog sustava traži angažman u puno dužem razdoblju nego je to uobičajeno. Zapovjednik je naglasio da je sam proces od dojave do gašenja požara smanjen s 3 sata i 23 minute na 2 sata i 35 minuta što dovoljno govori o utjecaju ulaganja u sustav vatrogastva.

Tucaković je istaknuo važnost nastavka jačanja preventive, kadrovskog jačanja, poboljšanje međuresorne suradnje te nastavka postavljanja nadzornih kamera.

Na konferenciji su uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića nazočili i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić, županijski vatrogasni zapovjednici te predsjednici vatrogasnih zajednica županija. Isto tako, Konferenciji su nazočili i gosti iz Slovenije i Crne Gore te predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske kojima se glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić zahvalio na pomoći u organizaciji Konferencije.

Panel rasprava „Obrana od požara 2023.“

U panel raspravi na temu Obrane od požara u 2023. godini sudjelovali su Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije, pukovnik Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile, Lovro Kalin, voditelj Službe za vremensku analizu i prognostički sustav DHMZ-a, Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljača i veza, te Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama. Glavni zaključak rasprave bio bi da treba jačati preventivu odnosno provođenje preventivnih mjera u zaštiti od požara kako do požara ne bi došlo, odnosno kako bi ih bilo što manje.

Pročitajte još