Požar u Dravi Internacional – tema ovogodišnjih Dana kriznog upravljanja

Klimatske promjene, rizici gospodarenja otpadom, održivost i sigurnost u turizmu, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, krizno komuniciranje, primjena umjetne inteligencije u rješavanju kriza te analiza kriznih situacija na studijama slučaja, bile su teme 17. međunarodne konferencije „Dani kriznog upravljanja” koju je 22. i 23. svibnja ove godine u Tuheljskim Toplicama organiziralo Veleučilište Velika Gorica.

Konferencija omogućuje, ističu organizatori, analizu prošlih kriza, njihovih uzroka, odgovora i preporuka koje se mogu identificirati kao važna tema svih istraživanja koji se provode kao studije slučaja. Predsjednica organizacijskog odbora Dana kriznog upravljanja, Sanja Kalambura, prodekanica za znanost Veleučilišta Velika Gorica, istaknula je kako smo naučili lekcije te da su, osim standardnih kriza vezanih za sigurnosna pitanja, zajednički nazivnik novih kriza – klimatske promjene na koje je potrebno reagirati na drugačiji način.

U području gospodarenja otpadom sustav se mora osnažiti

Drugog dana konferencije održan je okrugli stol Rizici gospodarenja otpadom — studija slučaja: ”Požar Drava International” na kojem je analiziran požar u tvrtki Drava International d.o.o. na području Osječko – baranjske županije te razmijenjena mišljenja za poboljšanje prevencije, pripravnosti i operativnog djelovanja.

Kao načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije jedan od panelista okruglog stola bio je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije.

„S nama su danas predstavnici vatrogasaca, naše Policijske uprave i drugi predstavnici civilne zaštite koji su imali ključnu ulogu u sprječavanju puno veće katastrofe koja je u vrijeme požara prijetila ne samo Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji nego i puno širem prostoru. S odmakom vremena, s još većom sigurnošću mogu reći da je sustav Civilne zaštite funkcionirao savršeno, da su se jasno znali i izvršavali zadaci na čemu čestitam svim sastavnicama našeg županijskog Stožera.” – rekao je Lukić te dodao kako je Okrugli stol iznjedrio i neke zaključke od kojih je najvažniji da se u području gospodarenja otpadom sustav mora osnažiti, odnosno da nadzor mora biti češći i učinkovitiji kako bi u budućnosti prevenirali ovakve katastrofe.

Među panelistima okruglog stola bila je i Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu koja je istaknula važnost koordiniranog djelovanja u kriznim situacijama.

„HAPIH se promptno odazvao pozivu Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije i pokrenuo sve aktivnosti u okviru naših zakonskih ovlasti, u svrhu zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša, primarno kroz procjenu potencijalnog rizika porijeklom iz hrane s kontaminiranog područja. Pravovremenost, koordinacija i koherentan pristup svih dionika bili su ključni i ovo je model po kojem se može postupati u sličnim kriznim situacijama.” – zaključila je Sokolić, ističući kako je izuzetno važno da informacije u javnost pravovremeno prenose stručnjaci uključeni u proces, kako ne bi došlo do otvaranja medijskog prostora nestručnjacima i plasiranja dezinformacija te posljedičnog širenja panike među građanstvom.

Pročitajte još