Požar na poljoprivrednim zemljištima u Normancima

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske na poljskom predjelu „Krčevina“ u Normancima jučer oko 13,30 sati došlo je do požara na dvije poljoprivredne površine vlasništva 44-godišnjaka i 68-godišnjaka. Prilikom požara izgorjeli su strnjak, slama i zasađen tritikal čime im je počinjena materijalna šteta oko 7.500,00 kuna. Obavljenim očevidom policijskih službenika Policijske postaje Našice u suradnji s inspektorom zaštite od požara isključen je tehnički uzrok požara. Policija nastavlja daljnji rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja. Požar su ugasili djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koška.


Policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno – tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Također, policija poziva građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.

Policijski službenici apeliraju na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Posebno podsjećamo na sljedeće:

 • spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
  mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
 • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
 • spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto;
 • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
 • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
 • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja. 

Napominjemo:

 • Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.
 • Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna;
 • Istim je Zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama. Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati i tragične posljedice.

Provalio u veterinarsku ljekarnu i ukrao novac

Tijekom vikenda u Đakovu nepoznati počinitelj provalio je vrata veterinarske ljekarne i ukrao novac čime je pravnu osobu oštetio za oko 28.000,00 kuna. Policija intenzivno traga za provalnikom.

Na području Osijeka policija je evidentirala pet prometnih nesreća

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana su jednog vozača osobnog automobila koji je upravljao pod utjecajem alkohola. Jučer oko 22,35 sati u Osijeku, u nadzoru prometa policijski službenici su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 30-godišnjak iz Laslova. Evidentirana mu je koncentracija od 0,74 promila alkohola u krvi. Za počinjeni prekršaj propisana mu je maksimalna novčana kazna u iznosu do 5.000,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do šest mjeseci i tri negativna prekršajna boda.

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je u jednoj nesreći jedna osoba zadobila lake tjelesne ozlijede dok je u četiri nesreće nastala materijalna šteta. Na području Osijeka evidentirano je pet prometnih nesreća.

Stric pivo

Pročitajte još