Povodom Međunarodnog dana obitelji održan okrugli stol „Roditeljstvo iz muškog kuta“

Povodom Međunarodnog dana obitelji Središnji državni ured za demografiju i mlade organizirao je okrugli stol „Roditeljstvo iz muškog kuta“. Razgovaralo se o današnjim izazovima roditeljstva, osobnim iskustvima roditelja i uslugama koje im mogu pomoći u postizanju željene ravnoteže između poslovnih i obiteljskih obaveza.

U današnje vrijeme ubrzanog načina života i nepredvidivih okolnosti kada mame i tate rade, podjela posla i roditeljskih obaveza izuzetno je bitna. Roditeljska uloga, koju možda ponekad i preispitujemo, postaje ravnopravna, istaknula je u uvodnom govoru državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Očinski dopust očevima neće biti obaveza već dano pravo

“Tate su bitni od samih početaka, od trudnoće, kada sretno iščekivanje rezultira i kasnijim dobrim obiteljskim i partnerskim odnosima. Zato je važno promovirati mogućnosti i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta, kao i novog očinskog dopusta koji će biti reguliran novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama u trajanju od 10 dana uz puni iznos plaće.”

U panel raspravi državna tajnica Josić je pojasnila kako očinski dopust očevima neće biti obaveza već dano pravo, ali da će biti obaveza poslodavcima koji očevima moraju omogućiti korištenje prava.

„Potičemo očeve da koriste rodiljni i roditeljski dopust kako bi se majkama, ako to žele, omogućio povratak na tržište rada.“

Očeve je važno potaknuti na korištenje prava, a žene osnažiti na tržištu rada

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš u uvodnom je obraćanju, govoreći o ravnopravnosti spolova na tržištu rada, istaknuo kako u Hrvatskoj, u odnosu na EU, nije toliko izražen jaz u plaćama između muškaraca i žena, koji iznosi 11 posto, ali da je nužan dodatni napredak u povećanju zastupljenosti žena na upravljačkim funkcijama, kao i na suzbijanju diskriminacije žena na tržištu rada i prilikom zasnivanja radnog odnosa. „Očeve je važno potaknuti na korištenje prava, a žene osnažiti na tržištu rada.” – rekao je Vidiš.

U panel raspravi se osvrnuo i na rad od kuće koji se kao novi oblik rada pojavio u vrijeme pandemije Covid-19. Takav rad je imao svojih prednosti, ali je, kazao je, negativno utjecalo na odvajanje poslovnog od obiteljskog života. To bi se, također, dodao je, reguliralo u radnom zakonodavstvu.

Sudjelovanje u ranoj brizi i odgoju djece nezamjenjivo iskustvo koje bi svaki otac trebao doživjeti

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je Hrvatska na začelju EU po broju očeva koji koriste dopust nakon rođenja djeteta. Naglasila je kako poslodavci nisu jednako osviješteni u svim dijelovima Hrvatske na potrebe i prava roditelja i očeva.

„Našem se Uredu javljaju očevi kojima njihovi poslodavci ne odgovaraju na zahtjev ili ne odobravaju pravo na korištenje roditeljskog dopusta. Poslodavci to nerijetko vide kao financijsko opterećenje svojeg poslovanja.“, -istaknula je pravobraniteljica smatrajući takvo ponašanje pojedinih poslodavaca nedopustivim.

Direktor trgovačkog društva Brigada d.o.o. koje je za 2021. godinu dobilo priznanje Poslodavac prijatelj obitelji, Damjan Geber, istaknuo je da je kod usklađivanja poslovnog i privatnog života važno sa zaposlenicima graditi odnos povjerenja i susretljivosti kada su u pitanju njihove roditeljske uloge ili obaveze.

O svom iskustvu korištenja prava rodiljnog i roditeljskog dopusta za svoje dvoje djece govorio je Siniša Nikolić. Bio je prvi otac u većoj tvrtki koji je koristio to pravo. „Imao sam potporu svojeg poslodavca, ali sam na određene stereotipe naišao među svojim kolegicama.“ – kazao je tata Siniša koji bi svakome ocu poručio da je sudjelovanje u ranoj brizi i odgoju djece nezamjenjivo iskustvo koje bi svaki otac trebao doživjeti.

Na okruglom stolu sudjelovali su, također, i predstavnici Hrvatskog sabora, Grada Zagreba, instituta, centra za socijalnu skrb te udruga civilnog društva.

Pročitajte još