Postoje li zaista oni koji uvijek imaju sreće na kartama?

Iako u kartaškim igrama sreća predstavlja faktor koji se ne može zanemariti, netko tko mnogo i intenzivno igra definitivno ne može uvijek sretne okolnosti imati na svojoj strani.

Znamo da u Hrvatskoj kartaške igre imaju dugu i bogatu tradiciju te predstavljaju važan dio naše kulture. Više od stotinu godina igra se belot u kontinentalnim dijelovima naše zemlje, dok na Jadranu dominiraju briškula i trešeta.

Uz to, moderna online kasina uspješno su popularizirala igre kao što su poker, ajnc i bakara pa sada hrvatski zaljubljenici u kartanje imaju na izbor pregršt različitih igara, kroz koje se mogu međusobno nadmetati.

A zanimljivo je da kod nas vlada uvjerenje da postoje pojedini ljudi koji uvijek imaju sreće na kartama, a obično se takvim osobama zatim pripisuje da im je sreća općenito naklonjena u životu.

No, može li zaista sreća nekog uvijek pratiti dok karta i jesu li zaista najbolji kartaši svijeta oni kojima se sve posloži kako bi došli do uspjeha?

Koliko je sreća bitna u kartanju?

Kako bismo odredili je li vjerovanje u kartašku sreću još jedno praznovjerje u Hrvatskoj ili realna okolnost, treba prvo analizirati koliko su nasumične okolnosti bitne za ishod jedne kartaške partije.

Kad je u pitanju belot, jasno je da sreća ima važnu ulogu, pogotovo ako se igra sa zvanjima, s tim da i bez njih ne možete do pobjede ako se u rukama protivnika stalno nalaze svi asevi i desetke, kao i karte kao stvorene za zvanje aduta.

U briškuli također se nećete naigrati ako protivnik dobiva odlične karte tijekom partije, dok trešeta ipak zahtijeva malo više vještine i malo je manje ovisna o sreći, no slabe karte ni ovdje ne možete materijalizirati.

U modernim kartaškim igrama situacija je nešto drugačija. Texas Holdem poker daje vam priliku zaraditi čak i s lošim kartama, zahvaljujući blefiranju, a imate i pravo odbaciti ih bez financijskih gubitaka, ako smatrate da ne daju izglede doći do profita.

Što se pak ajnca iliti blackjacka tiče, tu igrate protiv kuće i na vama je pravilnim odlukama maksimizirati izglede za dolazak do zarade, a bakara ima svoju filozofiju, pri kojoj se možete kladiti na karte igrača, ali i protiv njih.

Dakle, različite kartaške igre dolaze uz različiti utjecaj sreće na konačni ishod, no ako gledamo veći broj odigranih partija, tada sreća prestaje biti značajan faktor, što god igrali.

Što više partija, to manje pomaže sreća

Iako se čini kao aktivnost u kojoj sreća predstavlja ključan faktor, kad se netko ozbiljno bavi kartanjem i spreman je odigrati bezbroj kartaških partija, tada faktor dobrih i loših karata prestaje biti presudan.

Naime, ako odigrate više od tisuću partija, čak i ako vjerujete da ste rođeni pod sretnom zvijezdom u tom ćete razdoblju dobiti sve moguće kombinacije karata, od onih beznadnih do onih koje vam jamče impresivnu pobjedu.

Baš zbog toga dobar kartaš može biti samo netko tko ima pregršt iskustva i poznaje sve zakonitosti igre u kojoj sudjeluje te uvijek povlači najbolji mogući potez, na temelju karata koje ima na raspolaganju.

A osoba koja uvijek ima sreće na kartama može biti samo netko tko igra vrlo rijetko i onda mu se taj put posreći, nakon čega se mjesecima ili godinama ne pojavljuje na kartaškoj sceni.

Dakle, sreća vam može pomoći da pobijedite u jednoj partiji kartaške igre, ali ne i da dugoročno imate više pobjeda od poraza. To zapravo vrijedi za sve sfere života, zbog čega oni koji su uporni, studiozni i odlučni imaju veće šanse za uspjeh čime god da se bave, u odnosu na druge koji vjeruju da je sreća presudan faktor u životu.

Promo članak

Pročitajte još