Policijski službenici posjetili lovačka društva

Tijekom mjeseca studenog većina lovačkih društava s područja Osječko – baranjske županije počinje sa skupnim pogonskim lovom u kojima sudjeluje više lovaca. Prilika je to koju su iskoristili policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko – baranjske i Policijske postaje Beli Manastir. U dogovoru s predsjednicima i lovnicima lovačkih društava organizirali su sudjelovanje u lovu i kratku edukaciju lovaca.

U sklopu preventivnog projekta „Suradnja policije i lovnih ureda“ policijski službenici su, uz druženje i razgovor, lovcima skrenuli pozornost na opasnosti skupnog lova, ali i opasnosti koje vrebaju prilikom rukovanja sa oružjem prije, za vrijeme i nakon lova. Većina stradavanja u lovu događa se zbog nestručnog rukovanja oružjem i ne pridržavanja osnovnih pravila sigurnosti u lovu.

Tijekom studenog policajci su posjetili Lovačko društvo „Srndać“ iz Kneževih Vinograda, Lovačko društvo „Jelen“ iz Sarvaša i Lovačko društvo „Galeb“ iz Našica. Nakon edukacije lovcima lovačkih društava podijelili su edukativno – preventivne letke „Lovci, oprez! Oružje ubija“, izrađene u suradnji s Osječko – baranjskom županijom i Lovačkim savezom osječko – baranjske županije. U lecima su navedena osnovna pravila u lovu.

Tijekom lovne sezone i održavanja skupnih lovova na području Osječko-baranjske županije policijski službenici će i dalje nastaviti suradnju sa lovačkim društvima i lovcima te će u dogovoru s organizatorima lova organizirati posjet policajaca. Cilj obilaska i posjećivanja lovačkih društava je kontakt s lovcima i skretanje pažnje na sigurnost u lovu i izbjegavanja tragedija prilikom lova, ali i uz zajedničku suradnju pomoći lovcima u rješavanju problema koji se javljaju u lovištima.

Četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem:

  • oružju uvijek postupaj kao da je napunjeno;
  • cijev oružja uvijek treba usmjeriti u sigurnom smjeru;
  • uvijek moraš znati što je meta i što iza mete;
  • prst nikada ne drži na okidaču.

Opreznom lovcu nesreća se može dogoditi, a neopreznom mora!

Građane podsjećamo na provođenje kampanje „Manje oružja, manje tragedija“. Građani koji nelegalno posjeduju oružje ili minsko – eksplozivna sredstva mogu prijaviti dragovoljnu predaju tih sredstava pozivom na broj telefona policije 192 ili na Jedinstveni europski broj za hitne službe 112. Po dojavi će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i na siguran način transportirati oružje, minskoeksplozivna sredstva i streljivo te izdati potvrdu o dragovoljnoj predaji. Sami građani nikako ne bi trebali donositi minsko – eksplozivna sredstva i oružje u prostorije policije, niti ih odbacivati u kanale, na polja i slične površine, kako ne bi došlo do slučajnog aktiviranja i eksplozije te stradavanja.

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još