Policijski službenici na 19. Sajmu lova, ribolova i turizma

Policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske proteklog vikenda u Osijeku  sudjelovali su na 19. SALORIJU – sajmu lova, ribolova i turizma. Na informativno – edukativnom postavu posjetitelji su mogli dobiti informacije o pravilima sigurnosti u lovu i sigurnom rukovanju oružjem te informativno edukativne-materijale koji su izrađeni u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Siguran lov“ i kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Promoviranjem projekata „Siguran lov“ i kampanje „Manje oružja, manje tragedije“, želja policije je da u kontaktu i razgovoru s lovcima upozori na odredbe Zakona o lovstvu i Zakona o nabavi i držanju oružja građana, a posebice na pravilno i sigurno rukovanje oružjem prije, za vrijeme i nakon lova, kao i na sigurnosne mjere koje se moraju poduzimati prilikom rukovanja s oružjem.

Dane sajma policijski službenici su iskoristili i za prezentaciju video poruka

Kampanjom „Manje oružja, manje tragedije“ želi se smanjiti broj NELEGALNOG oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava i ukazati na mogućnost posjedovanja oružja za različite svrhe u skladu s važećim zakonskim odredbama (lov, streljaštvo i slično).

Dane sajma policijski službenici su iskoristili i za prezentaciju video poruka izrađenih na području Osječko – baranjske županije, u suradnji s Ravnateljstvom policije, Lovačkim savezom osječko-baranjske županije i lovačkim društvima s područja županije. Video poruke su izrađene s ciljem prikazivanja u svim prilikama, populaciji građana koji se bave lovom ali i onih koji se na bilo koji drugi način kreću, borave i nalaze u prirodi. U video porukama se prikazuju stručnjaci koji govore o pravilima i zakonskim odredbama vezanim za provođenje lova, zaštićene biljne i životinjske vrste, kao i druga pravila vezana za boravak i ponašanje u prirodi.

Svi građani koji nelegalno posjeduju oružje ili minsko eksplozivna sredstva mogu prijaviti predaju pozivom na broj 192 ili 112. Po dojavi, stručni i osposobljeni policijski službenici doći će na kućnu adresu i na siguran način preuzeti i transportirati oružje, minskoeksplozivna sredstva i streljivo te izdati potvrdu o dragovoljnoj predaji. Sami građani nikako ne bi smjeli donositi minsko eksplozivna sredstva i oružje u prostorije policije jer to nije sigurno. Posebno je promovirana trenutno aktuelna kampanja „Postani policajac/policajka“, a cjelovite informacije o kampanji potražite na: https://policijska-akademija.gov.hr/postani-policajac-policajka/4018

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još