Pokrala ju lažna medicinska sestra

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske jučer, u dopodnevnim satima, u Osijeku, u stan 85-godišnjakinje došla je nepoznata ženska osoba predstavivši se kao medicinska sestra koja joj je ponudila uslugu masaže. Kradljivica je iskoristila nepažnju 85-godišnjakinje i ukrala joj novac i novčanik s osobnim dokumentima te ju oštetila za oko 1.000,00 kuna. Policijski službenici tragaju za počiniteljicom te protiv nje slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Prijevare na kućnom pragu sve više su učestale, a prevaranti često dolaze na kućne adrese starijih osoba. Ovim putem upozoravamo građane da ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi. Takve osobe su spremne vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe koje samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Upozoravamo vas budite oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

 • Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi.
 • Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.
 • Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).
 • Ako posumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Također preporučamo:

 • Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
 • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
 • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
 • Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
 • Ako unatoč Vašem odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije

 • Zapamtite izgled osobe.
 • Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
 • Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
 • Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
 • S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Prevaren pri kupnji dionica

Tijekom 2021. godine 44-godišnjak je putem interneta stupio u kontakt s nepoznatim osobama te dogovorio novčano ulaganje u dionice nepoznate tvrtke. Putem mobilne aplikacije 44-godišnjak je uplatio više tisuća američkih dolara za kupovinu dionica, a kada je prošlog mjeseca pokušao stupiti u kontakt s „poslovnim suradnicima“ shvatio je da je prevaren. Policija traga za počiniteljima.

„Skinuo“ joj novac s bankovnog računa

U srijedu, 17. kolovoza, 32-godišnjakinja je na internet stranici „Njuškalo“ oglasila prodaju električnog uređaja. Putem mobilne aplikacije „WhatsApp“ kontaktirala ju je nepoznata osoba i proslijedila joj link u koji je 32-godišnjakinja unijela svoje bankovne podatke koje je prevarant iskoristio i s računa joj skinuo novac. Policijski službenici tragaju za prevarantom te protiv njega slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Tijekom protekla 24 sata evidentirano pet prometnih nesreća

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je nastupila materijalna šteta. Na području Osijeka i Belišća evidentirane su po dvije, a na području Donjeg Miholjca jedna prometna nesreća.

Pročitajte još