Počast poginulima u obrani Laslova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na počivalištima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja Laslova – a riječ je o 48 poginulih branitelja i civila, no za 10 se ni danas ne znaju posljednja počivališta – jučer (24. studenoga 2023. godine) obilježena je 32. godišnjica tragičnih dana za Laslovo, njegove branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja je nastavljen u centru naselja gdje su dočekani sudionici 5. polumaratona Osijek – Laslovo, a potom je uslijedio komemorativni skup uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja – mjestu posebnog pijeteta. Nakon prigodnog programa učenika Osnovne škole Laslovo, održana je molitva za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Laslova.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulima iskazali su ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, predsjednica Skupštine Osječko – baranjske županije Ivana Bagarić, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja Laslova Stjepan Deže i drugi suborci poginulih i nestalih branitelja, predstavnici MUP-a, Hrvatske vojske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugi uzvanici.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved zahvalio je svim braniteljima Laslova.

„Na poseban način i danas iskazujemo poštovanje i zahvalu obiteljima 48 hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Laslova. Bez obzira na protok vremena, emocije i sjećanja su ovdje uvijek snažno prisutne. Itekako smo svjesni važnosti svega što su činili branitelji Laslova, odluka koje su donosili u izrazito teškim okolnostima kada su izvukli ljude iz opkoljenog sela, važnosti doprinosa koji su učinili i zato se svake godine dolazim ovdje pokloniti žrtvama te iskazati zahvalu i poštovanje zapovjednicima i svim braniteljima. To je naša dužnost. U kolektivnoj svijesti našeg naroda Laslovo je itekako prisutno i dok smo mi živi, a vjerujem da će i buduće generacije na isti takav način iskazivati zahvalu i poštovanje jer to je naš temelj slobode u kojoj živimo. Hrvatski branitelji su zaglavni kamen naše slobode.” – rekao je ministar Medved.

Svake godine 23. studenoga održava „Sat povijesti o Domovinskom ratu“ u Osnovnoj školi Laslovo

„Izrazita mi je čast što mogu u ime Osječko – baranjske županije i osobno iskazati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Laslovu. Veliki je to događaj za mještane, ali i naše županije i RH. Svi smo svjesni koja je žrtva ovdje podnesena, da je 48 branitelja i civila izgubilo svoje živote. Svi u zajedništvu moramo voditi brigu da se konačno razriješi i sudbina nestalih. Važno je da se istina prenosi na mlade, da sada svi u miru radimo za dobrobit i ostanak mladih jer ovdje smo upravo zbog njih, a i sve žrtve su podnesene zbog njih.” – kazala je predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić.

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja Laslova Stjepan Deže istaknuo je kako se svake godine 23. studenoga održava „Sat povijesti o Domovinskom ratu“ u Osnovnoj školi Laslovo, gdje branitelji govore o ratnih događanjima u Laslovu, danima kada je stotine granata padalo na selo, proboju iz opkoljenog naselja i spašavanju mještana, kao i uopće o Domovinskom ratu. „Primjećujemo da je sve više djece zainteresirano za naš Sat povijesti. Jučer je susret umjesto jednog potrajao dva sata.” – dodao je Deže.

Pročitajte još