Planinarsko društvo „Krndija” Našice na trodnevnom izletu osvojilo najviši vrh planine Vlašić

 

Prošlog je vikenda Planinarsko društvo Krndija Našice organiziralo trodnevni izlet na planinu Vlašić, jedno od najimpresivnijih planinskih područja u Bosni i Hercegovini. Ondje je našička ekipa osvojila najviši vrh Paljenik koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1943 metra. Osim zahtjevnog uspona, planinari su imali priliku upoznati se s raznolikim vremenskim uvjetima i posjetiti značajne lokalitete u okolici.

Kako navode sudionici ono što je ovaj izlet činilo posebnim je činjenica da su tijekom uspona prošli kroz nekoliko različitih vremenskih uvjeta – počelo je s toplim i sunčanim vremenom, ali uskoro su se susreli s kišom, vjetrom, maglom, snijegom i ledenom burom. Ova raznolikost vremenskih uvjeta pokazala im je koliko planine mogu biti nepredvidive i zahtjevne.

Drugi dan izleta planinari su odlučili iskoristiti za turistički posjet gradu Travniku koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini te nudi mnogo zanimljivih atrakcija za posjetitelje. Sudionici su imali priliku istražiti grad, posjetiti muzeje, stare gradske četvrti i probati tradicionalne bosanske specijalitete. Osim posjeta Travniku, planinari su posjetili i Plavu vodu, fascinantan izvor smješten u samom podnožju planine Vlašić i u neposrednoj blizini Travničke tvrđave, u predjelu Šumeće. Na kraju nezaboravnog izleta, sudionici su se zahvalili domaćinima iz Planinarskog društva „Paklarske stijene” Travnik na gostoprimstvu.

Pročitajte još