Planinar i alpinist Hrvoje Tržić našičkim srednjoškolcima održao predavanje „Moja priča: uspon na Breithorn i Mont Blanc”

Dana 14. svibnja 2024. u punoj višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, gostovao je Hrvoje Tržić, profesor, planinar, alpinist i putopisac. Održao je predavanje o planinarskoj ekspediciji na najviši vrh Alpa – Mont Blanc koji je uključivao i aklimatizacijski uspon na vrh Breithorn u Švicarskoj. Ekspedicija je realizirana od 16. do 22. kolovoza 2018. godine. Hrvoje se uspješno popeo na vrhove s prijateljem Franjom Matasićem i bračnim parom Silvijom i Ratimirom Čajka iz Požege.

Mont Blanc je alpski masiv planinskog sustava Alpa najviši u Francuskoj i Italiji i drugi po veličini u Europi, na 4810 metara nadmorske visine. Na sjeverozapadnim obroncima su mnogobrojni ledenjaci, a najveći među njima ledenjak Mer de Glace, spušta se prema dolini Chamonix. Aklimatizacija je napravljena usponom na Breithorn, 4162 metra nadmorske visine, koji se nalazi na granici između Švicarske i Italije. Nakon toga je slijedio uspon na Mont Blanc. Polazišna točka bila je dolina Chamonix i istoimeni prelijepi turistički grad.

Svojim zanimljivim predavanjem, Hrvoje je ukazao na ljepotu i svrhu boravka u prirodi

Mnogobrojni učenici i predmetni profesori uživali su i virtualno doživjeli uspon na Breithorn i najviši vrh Alpa Mont Blanc, drugi po visini vrh Europe. Zanimljiva priča potkrijepljena je i video sadržajem koji su snimili za vrijeme ekspedicije. Predavač je prezentirao puno zanimljivih i korisnih informacija o planinarenju, odluci, financiranju pothvata, pripremama za uspon, problemima tijekom same ekspedicije, lijepim i složenim trenutcima. Svojim zanimljivim predavanjem, Hrvoje je ukazao na ljepotu i svrhu boravka u prirodi, očuvanje biljnog i životinjskog svijeta, poštivanje prirode, različitosti te ukazao na skromnost, humanost i slobodu kao temeljne vrijednosti osobe.

Izvor: SŠIK Našice, Danijela Puhanić, prof.

Pročitajte još