Partnerstvo Županije i HAPIH-a u razvoju proizvodnje voća i povrća

Obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) doc. dr. sc. Darja Sokolić jučer (24. svibnja 2024. godine) su potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji između Županije i HAPIH-a. Sporazum predstavlja temelj za napredak suradnje, i to u vezi razvoja proizvodnje voća i povrća na području istočne Hrvatske. Kroz transfer znanja očekuje se unapređenje uzgoja voća i povrća, razvoj tehnologija i novih proizvoda, a time i povećanje dodane vrijednosti gotovih proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta.

„Odlična suradnja Županije i HAPIH-a ovim je sporazumom produbljena i donijet će niz benefita u poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivreda je najvažnija gospodarska grana na području Osječko baranjske županije, koja ulaže velike napore za poticanje poljoprivrede, osobito za poticanje mladih na poljoprivrednu proizvodnju. Naša županija s najviše obrađenih površina u Hrvatskoj, najvećom proizvodnjom mlijeka i mesa zaslužuje ovakav sporazum i iskorak u proizvodnji voća i povrća, pa će HAPIH raditi na istraživanju novih sorti voća i povrća, ispitivanjima tla i razvoju novih tehnologija. Svjesni smo klimatskih promjena koje i na terenu traže određene promjene te je upravo zato važan znanstveni i stručni pristup koji će omogućiti HAPIH, a zajedno ćemo stvoriti bolje preduvjete za sve koji se bave ili se žele baviti proizvodnjom voća i povrća.” – rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

HAPIH priprema priručnik za proizvodnju voća

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić naglasila je kako je Sporazum zapravo nadogradnja vrlo uspješne i dugogodišnje suradnje HAPIH-a i Osječko – baranjske županije, a sada se nastavlja kroz unaprjeđenje proizvodnje voća i povrća. „Naša uloga u sustavu je pomoći poljoprivrednicima u unaprjeđenju proizvodnje, povećanju produktivnosti i samodostatnosti kroz iniciranje novih poljoprivrednika da se uključe u proizvodnju, a upravo kroz transfer znanja i aktivnosti koje ćemo provoditi. Sada imamo i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće koji je već podigao značaj i mogućnost pozicioniranja naših proizvođača voća i povrća na tržištu, a kroz cijeli niz aktivnosti to ćemo podići na još višu razinu. U kratkom razdoblju planiramo dizanje eksperimentalnih nasada te kroz konkretne i znanstveno utemeljene aktivnosti i agrotehničke mjere unaprijediti postojeću proizvodnju. Isto tako želimo dati mogućnost mladim poljoprivrednicima da se zainteresiraju za ovu proizvodnju i da ih kroz te aktivnosti uključimo i animiramo da se proizvodnja podigne na višu razinu, osobito s obzirom da je kapacitet i potencijal ove županije jako veliki po tom pitanju.” – kazala je ravnateljica Sokolić.

Dodala je da HAPIH priprema priručnik za proizvodnju voća, koji će izaći krajem ove godine, a u komu je fenološki opisano 270 sorti jabuka. Priručnik će ponudi proizvođačima koji će se moći uključiti i u eksperimentalni dio aktivnosti. HAPIH je od kraja prošle godine postao i znanstvena institucija, što im omogućava prijave na različite europske fondove i grantove te će veći dio aktivnosti financirati upravo iz europskih sredstava i tako rasteretili proračun.

Neophodno je znanstvenim pristupom i istraživanjima prilagoditi tehnologiju

„Ovo je temeljni sporazum između HAPIH-a i Osječko – baranjske županije koji će se zasnivati na nizu podizanju trajnih nasada kontinentalnog voća i povrća, ispitivanju kvalitete i kvantiteta proizvoda, uskladištenja, primjeni novih tehnologija, utjecaju klimatskih promjena i, ono što je najbitnije, transferu znanja. U to ćemo uključiti i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće te i u tom dijelu transfer znanja prema proizvođačima te poticanje proizvođača kako bi se odvažili za proizvodnju voća i povrća. Županija između ostalog financira podizanje i rekonstrukciju intenzivnih nasada jabuka, podizanje i rekonstrukciju ekstenzivnih nasada u voćarstvu te podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća.” – istaknuo je Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ.

“Sporazum je dodatni element vrlo kvalitetne i uspješne suradnje HAPIH-a i Osječko – baranjske županije. Zadaća nas kao stručne agencije i stručnog tijela koje podržava Ministarstvo poljoprivrede je pružiti stručnu podršku našim proizvođačima. Svjedoci smo uznapredovalih klimatskih promjena što rezultira činjenicom da se biljne vrste, pa tako i voće i povrće, teško prilagođavaju na ovakve ekstremne vremenske prilike. Stoga je neophodno znanstvenim pristupom i istraživanjima prilagoditi tehnologiju jer ovakve promjene rezultiraju skraćivanjem vegetacije. Iz tog razloga, temeljem ovog sporazuma kroz pokusni nasad istraživat ćemo i nove sorte i prilagođenost postojećih, dakle adaptibilnost postojećih sorata, razvijati tehnologije i sve to transferirati proizvođačima u cilju povećanja proizvodnje. Upravo povećanje proizvodnje je potrebno ovoj županiji koja sada ima tržišnu i logističku distribucijsku osnovu kroz logističko – distribucijski centar, tako da postoji potreba i mogućnost da se novi proizvođači uključuju u ovu proizvodnju.” – rekao je zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić.

Pročitajte još