Otvorena najveća hrvatska smotra knjiga INTERLIBER

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je 45. međunarodni sajam knjige Interliber na Zagrebačkom velesajmu, gdje će do 12. studenog više od 300 izlagača iz 13 zemalja predstaviti bogati program na više od 13.000 metara četvornih.

Otvarajući najveću hrvatsku smotru knjiga Interliber, ministrica je podsjetila koliko Ministarstvo kulture i medija putem svojih redovitih programa i nizom mjera podupire sve one koje stvaraju knjige, od autora, prevoditelja, preko nakladnika koji knjige objavljuju, uređuju i distribuiraju, do knjižnica i knjižara, ali i organizatore književnih festivala, manifestacija, tribina i promocija i sajmova. Izrazila je nadu da su izazovne godine iza nas, te istaknula kako je zajedničkim djelovanjem svih dionika u lancu knjige u suradnji s tijelima javne vlasti i institucijama, učinjen veliki iskorak u uređivanju i stabilizaciji tržišta knjiga i cjelokupne infrastrukture vezane uz knjigu.

Sredstvima Ministarstva, knjižnice sada izravno od nakladnika kupuju knjige

S obzirom na to da Interliber zaključuje ključnu nacionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige, koja povezuje sve dionike knjižnoga lanca, a koja je ove godine bila posvećena književnim prevoditeljima, ministrica je podsjetila kako je manifestacija otvorena u novoj zgradi Gradske knjižnice u Vinkovcima, te kako Ministarstvo posebnu pozornost posvećuje književnicima i prevoditeljima, unaprjeđujući potpore književno – umjetničkom i prevoditeljskom radu, ali i prevođenju s brojčano manjih jezika. Istaknula je također i reformu sustava vrednovanja prijava za potporu za poticanje književnog stvaralaštva i poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog i književno – prevodilačkog stvaralaštva. Naglasila je i postignutu redovitu dinamiku isplata naknada autorima na temelju prava javne posudbe u knjižnicama uz duplo povećanje ovogodišnjih sredstva za tu namjenu.

Posebno je istaknula i kontinuirano povećavanje sredstava za knjigu i nakladništvo, koja su s 3, porasla na više od 6 milijuna eura. Izrazila je ponos što ove godine završava projekt financiran kroz program Čitanjem do uključivog društva, kojim su dodijeljena sredstva Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 6 milijuna eura, te zahvaljujući kojem je 11 knjižnica nabavilo i opremilo nove bibliobuse, osiguravši dostupnost knjige u krajevima u nekima od kojih prije nije ni postojala ta mogućnost.

Govoreći o mjerama kojima Ministarstvo podržava književno – nakladničku djelatnost i koje se kontinuirano unaprjeđuju prateći stanje na sceni i na tržištu, ministrica je istaknula i modificiranu i pojednostavljenu mjeru potpore izdavanju knjiga koja je ove godine rezultirala pilot – projektom otkupa knjiga za narodne knjižnice. Sredstvima Ministarstva, knjižnice sada izravno od nakladnika kupuju knjige, a Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo preporučuje knjige za koje smatra da je važno da se nađu u narodnim knjižnicama

Ministrica Obuljen Koržinek posebno je zahvalila Zajednici nakladnika i knjižara koja je u partnerstvu s Ministarstvom unaprijedila organizaciju nacionalnih nastupa na sajmovima knjiga u Frankfurtu, Sarajevu, Beogradu, Parizu, Madridu, Leipzigu i Bologni te istaknula snažne iskorake u međunarodnom predstavljanju hrvatske knjige i književnosti kao što je predstavljanje u Guadalajari, što je rezultiralo povećanjem zahtjeva inozemnih nakladnika za potporu prijevodima djela hrvatskih autora i njihovo objavljivanju na stranim tržištima.

Zahvaljujući trudu partnera Ministarstva – Zajednice nakladnika i knjižara, lokalne uprave te svih dionika knjižnoga lanca u Hrvatskoj ostvarena su dva ključna projekta nacionalnih književnih manifestacija i sajmova: Mediteranski festival knjige i pokretanje Panonskog festivala knjige u Osijeku.

Na kraju, ministrica je pozvala posjetitelje da posjete kutak u paviljonu 7 koji je posvećen najmlađim čitateljima koji će uz druženje sa slikovnicama primjerenima njihovom uzrastu moći svakodnevno sudjelovati i u posebno za ovu priliku osmišljenim programima. Riječ je o predstavljanju nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi – Rođeni za čitanje, koji je usvojila Vlada RH kako bi se u suradnji s pedijatrima osvijestila važnost čitanja kao javnozdravstvene potrebe.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, stoga se uz ministricu na svečanosti otvorenja Interlibera obratio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša te veleposlanik Republike Indije Nj.E.Mr. Raj Kumar Srivastava i indijski pisac, autor „Milijunaša s ulice“ Vikas Swarup.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Pročitajte još