Otvorena izložba „Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“

Izložbu „Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, otvorila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Istaknuvši kako izložba daje uvid u povijest telekomunikacija i tehnološkog razvoja u kojemu je Hrvatska sudjelovala ravnopravno s drugim državama, ravnateljica Uprave Deranja Crnokić je dodala kako se ovom izložbom ujedno nastoji dočarati doba informacijskih početaka i podsjetiti nas na vrijeme kada su aparati za prijenos informacija bili rijetkost.

Izložba prikazuje različite tehnike prijenosa informacija prisutne na tlu Hrvatske od antike do danas

Podsjetila je kako je prvi brzojav u Zagrebu, 1850. godine primio ban Josip Jelačić te zaključila kako danas telefonija omogućuje brzu razmjenu informacija što je preduvjet za moderno informacijsko društvo, nezamislivo bez globalne i brze komunikacije. „Današnje se moderno i demokratskog društvo temelji na široko dostupnim komunikacijskim platformama kojima je moguće razmjenjivati mišljenja, ideje i informacije“, istaknula je ravnateljica Uprave.

Izložba prikazuje različite tehnike prijenosa informacija prisutne na tlu Hrvatske od antike do danas: od glasnika pješaka i konjanika rimskog „cursusa publicusa“, preko čuvenih dubrovačkih ranovjekovnih glasnika i optičkog telegrafa Claudea Chappea, do primjene elektromagnetskog brzojava koji je na prijelomu 19. stoljeća simbolično označio početak modernih telekomunikacija. Izložena je građa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, HT muzeja i Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Pozdravne riječi na otvorenju izložbe uputila je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, a o izložbi je govorio koautor izložbe Goran Rajič. Počevši s prvim telegramom u hrvatskoj povijesti, poslanim iz Zagreba u rujnu 1850. stvoren je prometni i komunikacijski centar Republike Hrvatske u kojem su se primjenjivale nove tehnike podatkovnih prijenosa. Među ostalim i prvo povezivanje Republike Hrvatske s internetom ostvareno je u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) 1992. u Zagrebu. Krajem 2022. obilježeno je 30 godina od pojave interneta u Hrvatskoj, a 2023. godine i 30 godina od dobivanja nacionalne internetske (.hr) domene.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija, foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

Pročitajte još