Otvorena HBOR-ova 20. međunarodna konferencija o poticanju izvoza

U Osijeku je jučer (19. listopada 2023. godine) otvorena HBOR-ova 20. međunarodna konferencija o poticanju izvoza s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse u njegovu jačanju te poboljšanja ostvarenja hrvatskih izvoznika na međunarodnim tržištima. Otvorenju su uz predsjednika Uprave HBOR-a mr.sc. Hrvoja Čuvalu, nazočili zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović te ostali uvaženi gosti.

„Osječko – baranjska županija prva je jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj koja je tijekom 2018. godine, u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, subvencionirala kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena, čime smo omogućili poduzetnicima kredite s kamatom od 0%. Naš je cilj poticati gospodarsku aktivnost, biti podrška i pomoć poduzetnicima s našeg područja kako bismo zajednički stvorili pozitivno ozračje za stvaranje radnih mjesta i ostanak ljudi u Osječko – baranjskoj županiji.” – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

HBOR je hrvatske izvoznike u proteklih pet godina podržao s oko tri milijarde eura i to kreditima te osiguranjem izvoznih posrednika

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je HBOR pravi primjer jedne javne financijske institucije koja izvrsno povezuje javni i privatni sektor.

„Grad Osijek s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak ima odlične odnose. Poznato je da smo na početku mandata gradonačelnika Radića izvršili refinanciranje naših kreditnih obveza koristeći povoljnu situaciju na tržištu kapitala, čime smo ostvarili minimalni kamatni trošak, a u tome nam je pomogao i HBOR. Njegova uloga je upravo pomoć u razvoju pojedinačnih programa na korist dodatnog osnaživanja gospodarstva i poduzetništva u cijelosti.” – rekla je Crnković.

Predsjednik Uprave HBOR-a mr.sc. Hrvoje Čuvalo u svom je obraćanju naglasio kako je HBOR u prvih devet mjeseci ove godine podržao oko 2.600 projekata u volumenu od 1,36 milijardi eura.

„Odobrili smo više od 2.100 kredita u iznosu od 840 milijuna eura, pri čemu smo imali rast od 59% kada je riječ o broju otvorenih kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 28% rasta po pitanju volumena odobrenih kredita. Također, drago nam je da je vidljiva promjena trenda ove godine u odnosu na protekle dvije, prožete korona krizom i ratom u Ukrajini, gdje je odobreno 60% investicijskih kredita, odnosno 40% kredita za obrtni kapital. Mi očekujemo da ćemo se uskoro vratiti na brojke iz primjerice 2019. godine kada smo imali 80% udjela investicijskih kredita. Važno je istaknuti i da je HBOR hrvatske izvoznike u proteklih pet godina podržao s oko tri milijarde eura i to kreditima te osiguranjem izvoznih posrednika.” – zaključio je Čuvalo.

Pročitajte još