Otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici

U Zagrebu je jučer svečano otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici. To je prvi takav Centar u Hrvatskoj i namijenjen je za smještaj korisnika u kriznim, odnosno posebnim životnim situacijama, kao i za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poput savjetovanja i psihosocijalne podrške.

Zgrada broji 688,04 kvadrata, a unutrašnjost je prostrana i moderno uređena te, što je najvažnije, iznimno funkcionalna za sve korisnike koji će boraviti u njoj. Zahvaljujući ovom novom Centru značajno će biti unaprijeđen kapacitet smještaja, kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu.

Hrvatski Crveni križ dugi niz godina kontinuirano radi na izgradnji i povećanju stručnih kapaciteta

Novu zgradu na svečanosti otvorenja predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić nazvao je darom s neba: „Pomaganje i osnaživanje najranjivijih pojedinaca, skupina i zajednica, oduvijek je bio i ostat će prioritet djelovanja Hrvatskog Crvenog križa uz poštivanje temeljnih načela za rad. Nadamo se da ćemo i ovim projektom pozitivno doprinijeti cijeloj zajednici te osnaživanju i psihosocijalnoj dobrobiti naših korisnika.“

Uz dr. Jelića, na otvorenju prisutnima su se obratili: izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt; ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić; izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović; državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa te državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici izgrađen je i opremljen temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a vrijednost mu je 1.981,492,79 eura.

Hrvatski Crveni križ dugi niz godina kontinuirano radi na izgradnji i povećanju stručnih kapaciteta kao odgovor na stalno povećanje potreba za odgovorom na specifične potrebe ranjivih skupina. Jedna od temeljnih socijalnih usluga je pružanje psihosocijalne podrške ljudima u potrebi, kako tijekom odgovora na kriznu situaciju, tako i u svakodnevnom životu ljudi.

Stručni tim Hrvatskog Crvenog križa, prije svega psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, ali i drugi educirani djelatnici, primjenom brojnih aktivnosti namijenjenih prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji doprinose poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici.

Izvor: HCK

Pročitajte još