Osposobljavanje vatrogasaca Osječko – baranjske županije za spašavanje iz dubina i visina

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije provedeno je osposobljavanje vatrogasaca za spašavanje iz dubina i visina – I. stupanj Programa. Osposobljavanje je provedeno u Osijeku u vremenu od 2. do 6. svibnja 2023. za pripadnike javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Osječko – baranjske županije.

Program u trajanju od 45 sati provodio se u prostorima i na poligonu Javne vatrogasne postrojbe Osijek te na prikladnim lokacijama u okolici. Program za I. stupanj sastoji se od 10 sati teorijske i 35 sati praktične nastave, a vještine vatrogasci stječu intenzivnim praktičnim uvježbavanjem i višestrukim ponavljanjem naučenih radnji.

Svi vatrogasci koji su uspješno savladali Program stekli su osposobljenost za spasioca iz dubina i visina

Županijski vatrogasni zapovjednik Osječko – baranjske županije, Zoran Pakšec, izrazio je zadovoljstvo s provedbom ovog osposobljavanja, angažmanom polaznika i instruktora te zahvalio Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je omogućila provođenje Programa na području Osječko – baranjske županije. Istaknuo je da se ovim osposobljavanjem podiže operativna spremnost vatrogasnih postrojbi Istočne Hrvatske za spašavanje iz dubina i visina. Također je naglasio potrebu za daljnjim osposobljavanjem u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, kako za ovu tako i za druge specijalnosti u vatrogastvu.

Osposobljavanje su proveli instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice koji su također pohvalili polaznike i njihovu motiviranost za usvajanjem novih znanja i vještina. Posljednjeg dana osposobljavanja u Osijeku proveden je ispit završne provjere te su svi vatrogasci koji su uspješno savladali Program stekli osposobljenost za spasioca iz dubina i visina.

Izvor: HVZ

Pročitajte još