Osposobljavanje osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjem za samostalniji i neovisniji život

Već 12 godina Gradsko društvo Crvenoga križa Županja predano radi kako bi osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem osposobili za samostalniji i neovisniji život i rad, za privređivanje u djelomično zaštićenim uvjetima i kako bi ih učinili ih što manje ovisnima o neposrednoj pomoći, nadzoru i skrbi obitelji i zajednice u cjelini. Sve to provode kroz socijalnu uslugu cjelodnevnog boravka, odnosno kroz usluge prijevoza, smještaja, boravka, prehrane i njege, brige o zdravlju, radne terapije, socijalne rehabilitacije i usluge provođenja slobodnog vremena.

Kako bi javnosti prikazali rezultate rada s korisnicima te njihovo znanje i trud, Gradsko društvo Crvenoga križa Županja već 12 godina organizira Vrtne zabave. Jedna takva održana je i ove godine, a posjetitelji su imali prilike uživati u zanimljivom glazbeno – scenskom programu. Program ovogodišnje 12. Vrtne zabave održan je pod nazivom „Drvo dobrih djela“, a sastojao se od dramskog prikaza istoimene slikovnice koju je izdao Hrvatski Crveni križ, a koji je prilagođen boravku i realnim situacijama u kojima se svatko može pronaći.

Igrokaz je bio prožet i prigodnim glazbenim dijelom između činova kojeg su, zajedno s korisnicima, izvodili zbor Crvenog križa Županja i poznati Županjac Pero Galić. Glavne poruke ovogodišnje Vrtne zabave su da trebamo biti solidarni i humani te kroz volontiranje pomagati drugima. Posebno emotivan trenutak bio je kada je dugogodišnja volonterka Ivona Bročić pročitala pismo zahvale Crvenom križu Županja. Njezina snažna poruka dirnula je sve prisutne i pokazala što je uistinu snaga zajedništva i brige jednih za druge. Osim prijatelja i obitelji korisnika, Vrtnoj zabavi nazočili su i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, župan Vukovarsko – srijemski Damir Dekanić i predsjednica Crvenog križa Županja Terezija Nemetz.

Izvor: HCK

Pročitajte još