Osječko – baranjska županija partner 27. Sajma Viroexpo u Virovitici

Na Sajamskom prostoru u Virovitici danas (16. veljače 2024. godine) počeo je 27. Međunarodni sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024., na komu 505 sudionika izlaže svoje proizvode i usluge na 5.200 m2 unutrašnjeg i 15.000 m2 vanjskog prostora. Organizatori sajma su Virovitičko – podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora VPŽ i Turistička zajednica VPŽ, a pokrovitelji su Vlada RH, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Županija partner ovogodišnjeg Sajma Viroexpo je Osječko – baranjska županija, koja redovito sudjeluje na ovoj manifestaciji, a ove godine u novoj ulozi još izraženije predstavlja svoje gospodarske, turističke i kulturne potencijale i ponudu. Partnerstvo je ujedno novi korak u nastavku uspješne suradnje Virovitičko – podravske i Osječko – baranjske županije.

Osječko – baranjsku županiju na Viroexpu predstavlja 13 izlagača

Na prigodnoj svečanosti Viroexpo 2024. otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a svečanosti su nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, župani slavonskih županija među kojima je bio i obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, više saborskih zastupnika i zastupnika u Europskom parlamentu, državnih tajnika te drugi dužnosnici i uzvanici. Sve nazočne u ime domaćina i organizatora pozdravili su župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te direktor Sajma Viroexpo Bojan Mijok.

Župan Igor Adrović rekao je da se Virovitičko- podravska županija danas može pohvaliti mnogim pozitivnim statističkim pokazateljima gospodarskog rasta, povećanja broja poduzetnika, obrtnika i zaposlenih, rasta BDP-a i ukupnih prihoda. Istaknuo je kako je ključ uspjeha Sajma Viroexpo prije svega u međuinstitucionalnoj sinergiji svih koji sudjeluju u organizaciji Sajma, kao i sinergiji javnog i privatnog sektora.

Osječko – baranjsku županiju na Viroexpu predstavlja 13 izlagača, od kojih su osam tvrtke i obrti čiji je široki spektar kvalitetnih proizvoda i usluga pobudio veliku pozornost posjetitelja. Izlagači tako predstavljaju i nude svoje suhomesnate proizvode, klesarsku obradu i ugradnju prirodnog i umjetnog kamena, proizvodnju i ugradnju kovanih ograda, inox ograda i drugih proizvoda od metala, preradu ljekovitoga bilja te proizvodnju dijetetskih i biokozmetičkih proizvoda, proizvodnju mirisnih svijeća od sojinog voska, auto mirisa, wax melt proizvoda i ručno rezbarenih svijeća, proizvodnju nakita i suvenira, kao i proizvode iz spektra „zdrave hrane“, a predstavljene su i mogućnosti opskrbe lokalne zajednice lokalnim proizvodima.

„Sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv na sudjelovanje i partnerstvo Osječko – baranjske županiji na ovako reprezentativnom međunarodnom sajmu, na čemu zahvaljujem organizatorima, koji su organizatori svojim idejama, kvalitetno osmišljenom konceptu i u konačnici izvrsnom realizacijom omogućili da Viroexpo izraste u jedan od najboljih sajmova u Hrvatskoj, te ponosno i zasluženo nosi naziv „sajam s dušom“. Viroexpo nije samo izložbeno – prodajna manifestacija nego nudi i niz pratećih sadržaja, stručnih skupova, prezentacija, gastronomsku ponudu, kulturne, zabavne i druge programe kojima je Sajam uzdignut na visoku razinu. Sajam je ujedno osobita prigoda i za pokretanje dodatnih oblika suradnje naših županija, s kojima imamo mnoge zajedničke interese i projekte u prometu, turizmu, zdravstvu, obrazovanju i drugim područjima, pa dakako i gospodarstvu.” – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, koji je sa suradnicima sudjelovao na 27. Viroexpu.

Istok Hrvatske kao velika sajamska destinacija

“Osječko – baranjsku županiju na Sajmu predstavljaju i Obrtnička komora i Turistička zajednica OBŽ te Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova te Gospodarski centar OBŽ. – Osječko – baranjska županija je početkom prošle godine otvorila multifunkcionalni Gospodarski centar koji će u budućnosti imati veliku ulogu na istoku Hrvatske, a već u prvoj godini organizirali smo 20 velikih sajamskih manifestacija, kongresa i konferencija te sam siguran da s Viroexpom, Virovitičko – podravskom županijom i Vladom ERH možemo istok Hrvatske brendirati kao veliku sajamskom destinaciju.” – kazao je Lukić.

“Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem na područje istočne Hrvatske uložila je gotovo 3 milijarde eura kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a ta sredstva i projekti su unaprijedili ukupno stanje gospodarstva, turizma, zapošljavanja, komunalni, zdravstveni i obrazovni standard, a ujedno su snažan pokretač daljnjeg razvoja cijele regije, svih županija, gradova, općina i svih naselja. Na tomu svima zahvaljujem, siguran da ćemo uz takvu sinergiju svih razina upravljanja i na dobrobit svih građana uspješno realizirati sve započete i nove projekte.” – poručio je Lukić.

Organizatore, sudionike i posjetitelje Sajma pozdravio je premijer Andrej Plenković, koji je već peti put posjetio Viroexpo. Čestitao je na uspješnoj organizaciji manifestacije, osobito organizatorima koji su malu sajamske inicijative i priredbu uspjeli izgraditi prepoznatljivu i konkurentnu sajamska manifestacija, koja je i odlična poruka o provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kroz partnerstvo Vlade, županija i gradova i općina.

Pročitajte još