Osječko – baranjska županija je stup hrvatske poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić jučer (30. kolovoza 2022. godine) u Osijeku su uručili ugovore ukupne vrijednosti 133 milijuna kuna o financiranju za tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ za 19 korisnika s područja Osječko – baranjske županije.

Riječ je o sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., odnosno 2022., a odnose na podršku malim i mladim poljoprivrednicima i poduzetnicima za značajne investicije, nabavku stoke, kupnju strojeva i opreme, ekološku proizvodnju. Ugovor o potpori uručen je i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Kešinaca, a najveći iznos, ukupno 123 milijuna kuna, odobren je Osječko – baranjskoj županiji za gradnju Sustava navodnjavanja Dalj i dogradnju Sustava navodnjavanja Gat, čiji obuhvat navodnjavanja iznosi više od 1.200 hektara poljoprivrednih površina.

Uskoro će biti raspisani i posebni natječaji za kupnju opreme za navodnjavanje

„Kada je u pitanju Program ruralnog razvoja u Osječko – baranjskoj županiji, koga koriste i institucije i poljoprivrednici, do sada je ugovoreno mnoštvo različitih potpora koje su vrijedne više od 2,77 milijarde kuna, od čega je već isplaćeno više od 2,2 milijarde kuna. Kada govorimo o izravnim plaćanjima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (uglavnom po hektaru) u Županiju je u posljednjih sedam godina plasirano više od 4,6 milijardi kuna, što govori o značaju ove županije za hrvatsku poljoprivredu te o snazi njezinih poljoprivrednika. Veseli me što povećavamo broj mladih poljoprivrednika u cijeloj Hrvatskoj, osobito u Osječko – baranjskoj županiji u kojoj su do sada dodijeljeni i posebni zajmovi za točno 300 korisnika, mladih poljoprivrednika, što je 22 posto ukupne omotnice.” – rekla je ministrica Marija Vučković te naglasila da je u Osječko – baranjskoj županiji vidljiv napredak, i to ne samo u poljoprivredi. Najavila je da će uskoro biti raspisani i posebni natječaji za kupnju opreme za navodnjavanje korisnicima javnih sustava koji postoje ili su fazi izgradnje.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić istaknuo je da se više od 25 posto svih potpora u poljoprivredi isplaćuje u Osječko – baranjskoj županiji, za koju je rekao da je stup hrvatske poljoprivrede. Između ostalog, tako je izgrađeno 16 vrtića, od kojih su neki već otvoreni, zatim vatrogasni domovi, sustavi navodnjavanja, ceste… – Program ruralnog razvoja od 2014. godine jedan je od najuspješnijih europskih strukturnih projekata i investicijski fond. Od 2014. godine u Hrvatskoj je na raspolaganju oko 25 milijardi kuna, ugovoreno je više od 20 milijardi kuna, a više od 18 milijardi kuna je do sada isplaćeno različitim korisnicima za različite programe unapređenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje ili revitalizaciju sela u bilo kojem smislu, kazao je.

„Sustavi navodnjavanja Dalj i Gat su iznimno značajni i uskoro ih završavamo. Riječ je o dva od 16 sustava u Osječko – baranjskoj županiji u različitim fazama realizacije, od već završenih, u izgradnji ili za koje se priprema projektna dokumentacija. Sustavi navodnjavanja su ključni za opstanak poljoprivrede u Slavoniji i Baranji, pa i cijeloj Hrvatskoj, što se osobito pokazalo ove godine. Naime, suša je nemilosrdna, na mnogim površinama su stradale žitarice, soja, kukuruz i suncokret, na nekima i potpuno, pa vidimo da je budućnost apsolutno u navodnjavanju. Osječko – baranjska županija ima potencijale za navodnjavanje 150.000 hektara, a imamo 135 milijuna kubnih metara vode na raspolaganju kroz akumulacije i rijeke Dunav i Drava te na tomu stoga radimo zajedno s Hrvatskim vodama, Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom. Zahvaljujemo im jer su zajedno s nama prepoznali upravo te prioritete, koje i realiziramo kroz ugovore kao što su današnji.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je u Regionalnom distribucijskom centru Osječko – baranjske županije za voće i povrće jučer (29. kolovoza) obavljen tehnički pregled te uskoro slijedi njegovo otvorenje, a najavio je nove potpore proizvođačima voća i povrća radi povećanja konkurentnosti njihovih proizvoda na tržištu.

Pročitajte još