Osječko – baranjska županija dodijelila potpore za vatrogastvo

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku jučer (6. lipnja 2024. godine) održana je svečanost potpisivanja i uručenja ugovora o potporama u vatrogastvu javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima te općinama i gradovima.

Sredstva za potpore u vatrogastvu osigurana su za sufinanciranje nabave osnovnih sredstava za rad javnim vatrogasnim postrojbama, jedinicama lokalne samouprave u čijem su vlasništvu vatrogasni domovi i spremišta DVD-ova za sufinanciranje prostornih uvjeta djelovanja te dobrovoljnim vatrogasnim društvima za sufinanciranje prostornih uvjeta djelovanja u vatrogasnim domovima i spremištima u njihovom vlasništvu, nabave vatrogasnih vozila, osobne i skupne zaštitne opreme te ostale vatrogasne opreme kao i za organizaciju i sudjelovanje na nacionalnim i međunarodnim vatrogasnim natjecanjima i manifestacijama. Vrijednost danas potpisanih ugovora je 138.000 eura.

Svima koji su se prijavili na javne pozive i ostvarili sredstva čestitao je zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić. „Osječko – baranjska županija u ovoj godini za vatrogastvo planira izdvojiti 371.000 eura, a ovim pozivom od gotovo 200.000 eura želimo dati potporu svima onima koji kvalitetno rade na terenu. Kada nas zadese problemi i nedaće, vatrogasci su uvijek tu. To su pokazali nebrojeno puta i uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti. Hvala im na svemu što čine za Osječko – baranjsku županiju, za sigurnost naših građana i u tom pozitivnom smjeru ćemo i nastaviti.” – poručio je Miletić.

Na području Osječko – baranjske županije djeluje 146 dobrovoljnih vatrogasnih društava te 4 javne profesionalne vatrogasne postrojbe

Predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije Zdenko Čarapar rekao je kako je ovo velika potpora koju je, osim redovitih sredstava za rad, izdvojila Osječko – baranjska županija.„Moram napomenuti da to uvelike povećava operativnost postrojbi, kako dobrovoljnih vatrogasnih društava tako i javnih postrojbi. Uz potporu za poboljšanje prostora, nabavku vozila i opreme, istaknuo bih kako je Osječko – baranjska županija izdvojila i 20.000 eura za opremanje i uređenje kampa za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani te smo trenutačno najbolje opremljena županija u tom kampu. Time želimo privući mladi kadar u naše redove i da se nastave baviti humanitarnim djelovanjem i vatrogastvom.” – rekao je Čarapar.

U ime Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka na potpori je zahvalio zamjenik zapovjednika Boris Banjan rekavši kako će njome nabaviti novu opremu. „Imali smo ogromne gubitke na opremi za vrijeme lanjskog požara u tvrtki Drava International te je moramo zanoviti uoči predstojeće požarne sezone kako u našoj županiji tako i na priobalju i otocima kamo naši vatrogasci odlaze tijekom ljeta. Zahvalni smo Osječko – baranjskoj županiji što vodi računa o opremljenosti vatrogasaca i iznimna je višegodišnja suradnja. Zahvaljujući svim dosadašnjim značajnim donacijama Osječko – baranjske županije nabavljali smo vrlo kvalitetnu, zahtjevnu i skupu opremu te se osposobili i za intervencije koje prije toga nismo mogli odrađivati.” – kazao je Banjan.

Na području Osječko – baranjske županije djeluje 146 dobrovoljnih vatrogasnih društava te 4 javne profesionalne vatrogasne postrojbe u Osijeku, Našicama, Čepinu i Belom Manastiru. Ukupno je 10.246 članova od kojih je 2.914 dobrovoljnih vatrogasaca i 138 profesionalnih vatrogasaca. Po broju vatrogasnih postrojbi, Vatrogasna zajednica Osječko – baranjske županije treća je županijska vatrogasna zajednica u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte još