Osječko – baranjska županija bilježi porast broja prvašića

U ponedjeljak 6. rujna u osnovne škole na području Osječko – baranjske županije prvi je put u školske klupe sjelo 2.366 prvašića, što je 46 više nego lani. Pozitivan trend bilježimo i u srednjim školama u koje su upisana 24 učenika više, odnosno 10.161 srednjoškolac.

Uz ostale pozitivne pokazatelje na području županije, ohrabruju i brojke upisanih učenika, a Osječko – baranjska županija kao osnivač nastavlja s provođenjem niza projekata i programa kako bi učenicima osigurala kvalitetnije uvjete školovanja.

Naša županija dodijelila je 300.000 kuna potpora studentima poslijediplomskih studija

Nastavljamo nagrađivati izvrsnost, ali i podupirati socijalnu jednakost te upise u programe deficitarnih zanimanja. Ove godine je u planu povećanje broja stipendija kao i povećanje iznosa, a u Proračunu Osječko – baranjske županije osigurano je 1.350.000,00 kuna i to za četiri kategorije: daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa.

Također, Osječko – baranjska županija dodijelila je 300.000 kuna potpora studentima poslijediplomskih studija, povećavajući ove godine ukupan iznos za 50.000 kuna. Nastavlja se i provedba projekata osiguravanja kvalitetne i svima dostupne prehrane u osnovnim školama. Projektom „Školski obrok za sve“ Osječko – baranjska županija, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, osigurava besplatan obrok za sve osnovnoškolce, a uspješno ga provodi od 2017./2018. školske godine. Od idućeg tjedna počinje provedba projekta Učimo zajedno 5 putem kojeg će 154 pomoćnika u nastavi pružati neposrednu podršku učenicima s teškoćama u razvoju.

OBŽ nastavit će podupirati odgojno – obrazovne ustanove u provedbi svih aktivnosti

Nastavlja se i snažan investicijski ciklus izgradnje i/ili dogradnje školskih objekata i đačkih domova, kojim će se značajno podići kvaliteta boravka i izvođenja nastave za učenike i njihove profesore. U tijeku je izgradnja Srednje škole Donji Miholjac ukupne vrijednosti 50.426.896,26 kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji športske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže Čepin, dogradnji blagovaonice u OŠ Bilje, dogradnji objekta OŠ „V. Nazor“ Đakovo, OŠ „M. Gubec“ Čeminac, Srednjoškolskog đačkog doma te izgradnji nove zgrade I. gimnazije Osijek. U tijeku je i provedba projekata Regionalnih centara kompetentnosti, Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Ugostiteljsko turistička škola Osijek vrijednih ukupno 170 milijuna kuna.

Iako je i ovaj početak školske godine obilježen epidemijom COVIDA-19, Osječko – baranjska županija nastavit će podupirati odgojno – obrazovne ustanove u provedbi svih aktivnosti, uz pridržavanje donesenih epidemioloških preporuka. Sve škole započele su rad po modelu A – nastava u školi, a budu li se okolnosti mijenjale, škole su spremne za prilagodbu. Još jednom, svim učenicima želimo zdravu, sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Pročitajte još