Osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za subvencije poduzetničkih kredita

Kako bi omogućila što povoljnije uvjete kreditiranja poduzetnika i njihovih projekata, Osječko – baranjska županija u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) od 2018. godine sudjeluje u realizaciji kreditnih programa HBOR-a, odnosno dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena.

Osječko – baranjska županija tako je prva u Hrvatskoj omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0%, a korisnicima je na raspolaganju bio kreditni potencijal od 90 milijuna kuna (50 milijuna kuna za program „Investicijske privatnog sektora“ i 40 milijuna kuna za program „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“). Taj primjer i način suradnje slijedile su i druge jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Investicije u malo i srednje poduzetništvo osnova su rada HBOR-a

Kako ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović, kroz provedbu ovih programa odobreno je 69 poduzetničkih kredita, ukupne vrijednosti 10,6 milijuna eura, a Županija je subvencionirala kamate u iznosu od 402.000,00 eura. Međutim, utrošen je kreditni potencijal osiguran za program kreditiranja „Investicijske privatnog sektora“ te je sada osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za nastavak ovog programa. Tim povodom danas (4. listopada 2023. godine) zamjenik župana Josip Miletić i član Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Josip Pavković potpisali su Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji Osječko – baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

„Zahvaljujući ovim kreditnim sredstvima i sufinanciranju kamata od strane Osječko – baranjske županije izgradili su se i opremili mnogi proizvodni pogoni i zato je važno nastaviti ovo partnerstvo. HBOR godinama prati poduzetnike, a u našoj županiji od 2018. godine imamo i dodatno sufinanciranje kamata, s čime nastavljamo u cilju daljnjeg održavanja pozitivne poslovne klime i nastavka ulaganja u našoj županiji.” – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Član Uprave HBOR-a Josip Pavković istaknuo je da su investicije u malo i srednje poduzetništvo osnova rada HBOR-a.

„HBOR je samo na području Osječko-baranjske županije financirao oko 1.300 projekata, što znači oko tri kredita tjedno. Kamate na tržištu su izrazito visoke te je neophodna ovakva pomoć, subvencija kamate od 2 postotna poena od strane Županije, što će pripomoći u odluci investitora da uđu u investiciju, a njih ima te vidimo određeni optimizam na tržištu. U prilog tomu govori i podatak da u Osječko-baranjskoj županiji 77 posto čine krediti za investicije, a ostalo za obrtna sredstva. Subvencija Županija je hvalevrijedna i već je pokazala rezultate, a HBOR raspolaže i s drugim financijskim instrumentima, prvenstveno subvencijama kamatnih stopa iz NPOO sredstava, rekao je Pavković.

Pročelnica Ivana Katavić Milardović kazala je kako su za nastavak oba projekta osigurana dodatna sredstva te da se poduzetnička aktivnost u Osječko – baranjskoj županiji povećava na svim područjima. „Rast poduzetničkih aktivnosti potvrđuje i podatak da je 30. rujna ove godine na području OBŽ bilo 6.069 obrta, što je rekordan broj ili za 601 više nego godinu dana ranije.” naglasila je.

Voditelj podružnice HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj pozvao je poduzetnike da se jave u HBOR na inicijalno savjetovanje te pohvalio suradnju s Osječko – baranjskom županijom.

Pročitajte još